Annons

Tidningsproduktion i pandemi

Tidningsproduktionen är inte immun mot corona. På Norra Halland har flera rutiner ändrats för att minska risken för smittspridning.

Nyheter | 24 April 2020 19:00

Morgonmöte via Teams på redaktionen. Ovanligt många på plats, Christina Forlin, Stefan Pettersson, Christina Nordwall, Annika Lundby och Daniel Blomqvist. Med hemifrån just denna morgon Ann Kristin Ekman, Josefine Julén och Kristian Alm.

FOTO: Anna Odviken

Stefan Pettersson, chefredaktör.

– Corona påverkar vår verksamhet kraftigt. Vi på Norra Halland bygger vår verksamhet på att träffa människor, vilket innebär stora svårighet med de försiktighetsåtgärder som bör tas. Vi följer självklart Folkhälsomyndighetens riktlinjer, det är bara att göra det bästa av situationen, säger Stefan Pettersson, chefredaktör.

Vi ställde två frågor till några av Norra Hallands medarbetare:

  1. Hur påverkas ditt arbete konkret?
  2. Vad saknar du med din tidigare arbetsvardag?
Josefine Julén, reporter och webbredaktör.

Josefine Julén, webbredaktör och reporter
– Jag har varit hemma i ungefär en månad och har inte lämnat bostaden för annat än att gå ut med hunden, klart annorlunda. På köksbordet har jag ställt upp en enmansredaktion där jag får hålla tillgodo med att härja med mig själv om allt som måste göras. Arbetstempot är otroligt högt i den här oroliga tiden.

– Jag saknar det dagliga nyhetsarbetet på redaktionen, hetsiga diskussioner kollegor emellan och en vardag som är snällare mot alla. Den frustration som många känner nu har gett en väldigt hård ton i sociala medier.

Sonja Vos, prenumerationsansvarig och receptionist.

Sonja Vos, prenumerationsansvarig och receptionist.
– Jag skakar inte hand längre och ser verkligen till att inte komma för nära våra besökare. Det är väldigt synd, för jag gillar att prata med våra prenumeranter.

– Nu har receptionen bara öppet mellan klockan 9-12. Tyvärr en åtgärd som vi måste göra nu. Jag är oftast den första man träffar här, och jag har haft otroligt många trevliga, roliga och rörande samtal under mina sju år. Många berättar så mycket mer än saker som har med deras prenumeration att göra. Vissa kommer till och med förbi bara för en liten pratstund.

Ann Kristin Ekman, reporter

Ann Kristin Ekman, reporter
– Jag har släpat upp mitt gamla köksbord från källaren och installerat en arbetshörna i vardagsrummet, för att istället arbeta hemifrån. Det innebär betydligt färre intervjuer i verkliga livet, och fler via telefon. Bilder får lösas på andra sätt, att den jag intervjuat skickar en, eller att jag får leta rätt på en lämplig arkivbild.

Vad saknar du med din tidigare arbetsvardag?
 – Pulsen som blir på en redaktion, när något plötsligt händer och tempot ökar, eller sista timmarna innan pressläggning när alla de sista bitarna ska falla på plats.
– Det blir lite ödsligt att sitta själv, utan att kunna bolla idéer, eller bara byta några ord med kollegerna om något man just hört eller sett eller bara kommit att tänka på.

Annonssäljare Jerker Johansson har sällskap av hunden hemma i källaren.

Jerker Johansson, säljare
– Jag sitter hemma och jobbar i ett rum i källaren med dator och mobil. Hunden Casper ligger på golvet bredvid mig. Vanligtvis är jag ute och träffar våra kunder majoritet av min arbetstid.

– Det är tråkigt att inte ha samma möjlighet till bokade och spontana möten med alla trevliga människor och kunder som man möter i sitt arbete, men det fungerar. Min kaffekonsumtion har gått ner med 90 procent.

Daniel Blomqvist, reporter Foto: Kristian Alm

Daniel Blomqvist, reporter
– Mitt arbete har påverkats på flera sätt. Dels har jag jobbat hemifrån periodvis då minsta skav i halsen eller känningar av pollen, som exempelvis snuva och trötthet, kan vara svårt att skilja från de symtom på covid-19 som beskrivs. Inte minst vill man ju bespara sina kollegor onödig oro. Sedan gillar jag att vara ute och träffa människor på plats i det här yrket. Den biten har blivit begränsad vilket är tråkigt på många sätt. Videokonferenser och telefonintervjuer funkar, men riktiga möten är alltid att föredra.

– Vad jag saknar i vardagen? Framförallt det jag nämnde, att inte kunna åka ut och träffa människor på samma sätt som i vanliga fall. I det här läget ligger det hela tiden ligger en liten dimma av oro över allting som jag tror påverkar de flesta människor just nu. Som nyhetsreporter kan det finnas inslag av spänning i dramatiska skeden, men just nu saknar jag nog helt enkelt det normala i vardagen med allt vad det innebär.

Anna Odviken, annonsproducent.

Anna Odviken, annonsproducent
– Jag valde att jobba hemifrån några dagar efter att jag varit i Stockholm i början av mars. Mest som en säkerhetsåtgärd då jag hade varit bland mycket folk. På kontoret känns det tomt. Annonsörer och kunder väljer att helt och hållet ringa och mejla istället för att komma förbi eller föreslå att man ska komma ut till dem för möte.

– Saknar kollegorna som sitter hemma, färre att snacka skit med på fikarasterna och lunchen.

Christina Forlin, Nyhetschef

Christina Forlin, nyhetschef
– Känns som jag genomgår en digital snabbkurs. Morgonmöte med halva redaktionen hemma, uppkopplade vita Teams, innebär vissa utmaningar. Men det går framåt. Och det blir mycket mer mejl, fler mobilsamtal, mer tungrott. Att skrivaren plötsligt går igång, eftersom några numera sitter hemma och redigerar, har jag inte vant mig vid. Det är fortfarande överraskande och nästan spökligt.

– Saknar folk vid fikat, och alla små snabba samtal och avstämningar!

Eva Åkerström, grafiker och redigerare.

Eva Åkerström, grafiker och redigerare
– Jag arbetade bara hemma några dagar då familjemedlemmar som jag träffat blivit sjuka. Det gick fint men lite krångligt att bära hem all utrustning, 27 tum iMac + tillbehör. Turligt nog hade jag bilen, då jag inte åker kommunalt just nu. Det gick strålande att redigera alla sidorna hemifrån, om än det var någon sekunds fördröjning vid montering av bilder, sekunder känns löjligt men kan vara frustrerande. Lite svårt att ta sig för med ordentligt lunchrast och kafferaster när man inte har någon att tjata med. Då det visade sig efter någon dag att familjemedlemmarna inte hade covid-19, packade jag in datorn i bilen och återvände till kontoret efter påsken. Skönt!

– Man saknar naturligtvis arbetskamraterna, det är så tyst! Det är många som här hemma, över hälften. Så det är glest kring fikabordet, men vi har ju möjlighet även här att sitta ute i solen, om inte måsarna attackerar oss fullständigt.

Christina Nordwall, reporter och redigerare.

Christina Nordwall, reporter och redigerare:
– Inläggen till vår debattsida har ökat markant liksom personliga samtal från våra läsare som vill ge ros eller ris med anledning av något de varit med om, särskilt i rådande coronakris. I övrigt är det många inställda arrangemang vilket gör vår i vanliga fall innehållsrika kalendersida Det händer lite glesare. Vi som är kvar på redaktionen får också i större utsträckning åka ut på de jobb som inte kan göras per telefon. Exempelvis bildjobb.

– Det är ganska tomt vid fikabordet!

Kristian Alm, reporter

Kristian Alm, reporter
– Efter ett par veckor i selen på jobbet kom hostan. Så nu är det arbete med mobiltelefon och bärbar dator på köksbordet eller i soffan. Eftersom hustrun också jobbar hemma får vi byta platser och stänga dörrar för att inte störa varandra. Bandbredden blir skakig när vi båda ska videokonferens. Men jag går en härlig promenad både till och från “jobbet” varje dag. Och lunchpausen går att ta i en solstol på uteplatsen. Så det finns fördelar.

– Det är trist utan arbetskamrater, och ganska struligt med liten skärm. Saknar även bekväm skrivbordsstol.

 

Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Något fler fall av corona

Vård Senaste veckan sågs en svag ökning av positiva coronafall i Halland, men väldigt få är i behov av ...

Ung entusiast går mot strömmen

Familj För nästan exakt två år sedan tog Mattias Riberth över Avan gård vid Rossared, mitt i den ...

Fritagen ännu på fri fot

Blåljus Den man som fritogs från sin placering vid Fagared i samband med en bevakad permission i Kungsbacka är ännu ...
Annons