16 November 2018 09:38 | Nils Jönsson

”Tiden är preliminär och kan komma att ändras”

Tidig kväll vid ett sportbarbord på centralen i Göteborg. Från Kungsbacka var tåget i tid, nu väntar jag på vidare färd, väntar på ett försenat tåg. Fotbollsmatcher som redan har spelats visas på tv-apparater i varje vrå. Affärsresenärer från småorter i Mellansverige pratar om bolån, bonussystem och skuldsättning.

Förseningar som den här blir små luckor i tiden, som det går att ha olika förhållningssätt till.

 

När jag för ett par år sedan pendlade till och från orter längs med södra stambanan gav förseningar och inställda tåg mig utöver grusade kvällsplaner också en rad minnesvärda små ögonblick i nära anslutning till stationsbyggnader i Skåne.

Signalfel ledde till besök på en folktom tapasbar i Eslöv ihop med kollegorna. En nedriven kontaktledning gjorde att jag beställde god espresso i Lund. Solkurvor öppnade upp möjligheten för öl på stadshotellets krog i Hässleholm. Ett oklart förseningskaos i Älmhult gav spännande samtal ombord på en ersättningsbuss genom sommarnatten.

 

Flerårigt tågpendlande har lärt mig ett och annat om sena och inställda avgångar. Att fylla förseningstiden med någonting meningsfullt kan vara bra – men framförallt har jag lärt mig att det handlar det om något så enkelt som att acceptera att jobbmöten, begravningar, dejter, kalas och andra anledningar att resa spårbundet ligger helt i någon annans händer. Att acceptera skeendet. Trafikverket, tågbolag, spårspringare, snöoväder och andra förseningsorsaker har alla en sak gemensamt: Du som resenär är maktlös. Att spilla energi på att brusa upp, gnälla och tänka på allt man skulle kunna göra i stället för att vänta på besked om ny avgångstid leder ingenstans. Det enda du kan göra är att gilla läget. Först då öppnar sig möjligheten att utnyttja tiden på ett vettigt sätt. Är din vardag ofta stressig? Då kan en förseningswhisky vid ett sportbarbord på en centralstation utgöra ett fint ögonblick, en plötslig skänk från ovan.

 

Skaffa Norra Hallands app här