13 Januari 2020 11:10 | Ulrika Wahlström

Hej medmänniska, hundägare, julbelysningstillverkare och några till! Kanske har du missat avlägga nyårslöfte?

Då får du gärna se om du kan tänka dig att lova att jobba med att åtgärda någon av de saker jag stör mig på:

Att ny teknik har en benägenhet att krångla.
När jag bytte min gamla Iphone mot en ny var det inte alls bara att trycka på en knapp för överföring av all data. Och när jag använder mina airpods kan ena luren plötsligt lägga av. Ilskan som uppstår då har den effekten att röststyrning sätts igång och telefonen frågar mig om jag vill ringa upp kreti och pleti. Mitt upp i allt lyckas jag få på Iphonens ficklampsfunktion.

Att julbelysning, såsom stjärnor som ska hängas upp i ett fönster, är konstruerade så att de alltid naturligt hänger snett. Nu löser ju tejpning av kabel att grannarna ska slippa titta snett på oss!

Byta rulle, rusningstrafik och skor på sätet

Att folk har svårt att byta toarulle. Många misslyckas med denna tillsynes okomplicerade uppgift. Och när vi ändå är inne på sådana här skitsaker. Är det någon som kan förstå varför det är så långt till toapappret på en handikappstoa? Tror någon att de som ska nyttja toaletten har extremt långa armar?

Att det heter rusningstrafik. Ja, just det här kan väl ingen enskild individ ändra på, men vi borde kollektivt beakta ordet. Det är provocerande att stå stilla i en bilkö och höra trafikinformationen bryta igenom radiomusiken och upplysa om att det råder rusningstrafik. Lika knepigt är ordet insekt. Dessa är tack och lov främst utomhus så om vi ändå är inne och justerar i akademiska ordlistan så kan vi ändra till utsekt istället.

Att folk sätter upp fötterna på sätena. Det får mig att gå i taket. Det absolut bästa jag har hört var när tågvärden för ett tag sedan, precis när tåget skulle börja rulla ropar ut följande: ”Välkomna ombord på detta tåg. Jag vill upplysa om att det är specialutrustat. Jodå! Så är det! Detta tåg har nämligen ett golv. Det är alltså på det ni placerar era fötter. Trevlig resa!”

Lösa hundar

Att folk inte blinkar. Ja, visserligen är det en besvikelse i sig att inte fler flirtar med mig, men det är inte den typ av blinkning jag menar här, utan den blinkning en bilist bör göra så att medtrafikanter har en chans att förstå vart hen ska. Det enda positiva med utebliven blinkning är väl att det faktiskt finns bilister som tror att jag är tankeläsare. Mäktigt!

Att folk har lösa hundar. I dag sprang jag förbi två herrar med okopplade hundar. Männen blev jätterädda när jag passerade dem bakifrån. Det tyckte jag ändå blev lite komiskt. Jag funderade på att ropa: ”Jag är snäll, jag bits inte!”

Och slutligen: att folk längst bak i kön rusar fram när kassa två öppnas. Tror de på allvar att alla som står före dem inte längre gör det?

 

Läs mer av Ulrika här