Vädret idag
Skurar
16°C
Prognos juli 22, 2019
dag
Mestadels molnigt
18°C
 

Teater med ambition att skapa helhet

Peter Rudvall på Kungsbacka Teater har en tanke om att kunna samarbeta med stadens restauranger och caféer i samband med föreställningar och konserter. Foto: Daniel Blomqvist 

 

Smalt, brett och korsbefruktningar – med ett blandat utbud vill Kungsbacka Teater skapa en intressant kulturscen, men även bygga relationer med innerstaden.

– Vi för en dialog med restaurangerna, säger Peter Rudvall som är utvecklare på teatern.

 

 

Det är en verksamhet som vuxit de senaste åren. Peter Rudvall har varit utvecklare på Kungsbacka Teater i två år, men utvecklingen går längre bak än så.

– Sedan 2008 har vi i stort fördubblat de publika föreställningarna. Och sedan har vi ju andra arrangemang, med gymnasiet och kulturskola till exempel, säger han.

Under närmsta månaderna står en rad föreställningar på programmet. Allt ifrån humorbetonat och tänkvärt med folkkära artister som Peter Apelgren och Maria Lundqvist, till nycirkus från Australien. Däremellan ska såväl fars som smalare musikakter ges plats.

– Vi är en så kallad gästspel-scen, vilket innebär att det till största del är externa arrangörer som står för arrangemangen. Till 70 procent är det så. Sedan har vi ett uppdrag att komplettera programmet, och då tar vi gärna in lite smalare akter som exempelvis samtida dans med New Tide Orquestra och Sidra Bell Dance från New York, eller band som Tonbruket, förklarar Peter Rudvall.

 

Även om det inte sällan bokas in artister som drar fulla hus, är inte alltid målet att sälja till sista stolen. Teatern har fler funktioner att fylla än så, menar Peter Rudvall.

– I höstas hade vi till exempel besök av den amerikanska gitarristen Kaki King, som utöver sin konsert körde en work shop med elever från det estetiska programmet. Sedan hade vi stjärngitarristen Al Di Meola, och där är ett exempel på när vi har en artist som sålde slut månader i förväg. Så det är något vi kan stoltsera med.

 

 

Peter Rudvall nämner även det faktum att närheten till Göteborg stundtals kan göra det svårt med bokningar.

– Ofta blir det ju till att passa på när artisterna är ute på turné. Men vi vill ju helst inte få ett datum när de uppträtt i Göteborg kvällen innan, menar han. 

 

Ett sätt att locka såväl göteborgare till Kungsbacka, likväl som att erbjuda Kungsbackapubliken något extra, vore att inkludera innerstaden med restauranger och caféer i verksamheten tror Peter Rudvall.

– Det skulle kunna vara att till exempel kunna erbjuda något mer som publiken kan utnyttja innan eller efter föreställningarna. Få folk att stanna till på nåt ställe mellan teatern och tågstationen. Vi vill ju gärna få göteborgarna till Kungsbacka. Och vi har redan nu en bra dialog med restaurangerna. Inte minst tror jag att det kan bli en viktig roll att fylla när bion flyttas, säger han.

Programmet för våren är satt. Nu är det höstens, och rentav nästa vårs program som bokas.

 

Hur ser publiken ut i Kungsbacka?

– Teatern har en ganska trogen publik. Folk går på många olika saker. Och det gäller att det är olika saker som händer. Där har vi lite av ett public service-tänk: Det är lika viktigt att sända Så ska det låta som ett program om skalbaggar, säger Peter Rudvall.

 

Föreställningar under våren i urval:

22 mars: Magnus Carlsson – Från Barbados till Gamla stan. Show med hits från sångarens karriär.

6 april: Mönster Outside – Föreställning av New York-koreografen Sidra Bell och kammarensemblen New Tide Orquestra. Om utanförskap i det moderna samhället.

11 april: Maria Lundqvist – Om att våga flyga. Föreställning av och med artisten där humor och värme utlovas.

16 april: Return to the Forbidden Planet – Göteborgsoperan gästar Kungsbacka med prisbelönt musikal där 50- och 60-talsmusiken flödar.

Hela programmet finns på Kungsbackateater.se

Daniel Blomqvist
Reporter daniel.blomqvist@norrahalland.se 0300-521363

TYCK TILL: Kommentera artikel

Kommentera detta inlägg

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

NYHETER

DebattLäs mer >>

ANNONS

TYCK TILL:

Brukar du vattna dina rabatter i trädgården med kranvatten?

Visa Resultat

Loading ... Loading ...

Diskutera TYCK TILL

Kommentera

DET HÄNDERLäs mer >>

Fredag 19 juli

kl 12–15 Naturkampen på Naturum Fjärås Bräcka. En naturlig femkamp där du får mäta dig med olika djur. Kan du kliva lika långt som en älg, trumma lika snabbt som en hackspett eller har du lika många tänder som en gädda?

Lördag 20 juli

kl 13-14.30 Historisk guidning. På 12–1300-talet låg det en borg, Hunehals Borg, vid Hanhalsholme. Denna borg var ett centrum för nordisk politik, med maktstrider, mord...

Läs Mer

Så här funkar eNH!