Annons

Tatueringar och tavlor för Nathalie och Josefin

Mitt i coronapandemin slog Josefin Zaaek och Nathalie Adolfsson upp portarna till hårt arbete som egenföretagare. I innerstaden säljer de konst på både kropp och canvas.
– Många blir chockade när de kommer hit. De tycker det ser mer ut som en frisersalong än en tatueringsstudio, säger Josefin Zaaek.

Konst | 30 April 2021 19:55

”Många går förbi och tittar in genom fönstren. Kom gärna in och säg hej, vi vill att alla ska känna sig välkomna”, säger Nathalie Adolfsson och Josefin Zaaek som i mars öppnade Skye tattoo & arts.

FOTO: Josefine Julén

21 respektive 22 år gamla hade de börjat spara pengar för framtiden – ett hus eller resor. Men så i december när de var på väg hem från gymmet, föddes idén om att starta eget tillsammans.

Josefin Zaaek hade redan börjat tatuera, gått som lärling och byggt upp en kundkrets och Nathalie Adolfsson var sugen på att byta jobb.

– Shit vad kul, tänkte jag när Josse föreslog det, säger Nathalie som är i full gång och tatuerar, med Josefin som mentor.

– Jag gick estetiska programmet och jobbade med bild på datorn, spelgrafik. Jag är lite av en datanörd. Och jag kände att jag ville ha ett jobb jag tycker är roligt, säger Josefin.

”Vi är inte så hårda”, säger barndomsvännerna Josefin och Nathalie som nu driver eget företag tillsammans.

Hon köpte en tatueringsmaskin och färger på nätet och började öva på sig själv direkt. En liten alien på hälen ”den sitter inte kvar nu.”

Corona inget hinder

Tre månader efter den där kvällen på gymmet, den första mars, öppnade de Skye tattoo and arts i innerstaden. Nathalie kunde söka Starta eget-bidrag, men Josefin hade enskild firma sedan tidigare och fick nej.

Marknadsföringen skötte de i sociala medier och det har varit en flygande start med massor av förfrågningar. Josefin är fullbokad en månad framåt och Nathalie har redan flera återkommande kunder.

Att starta eget under coronapandemin visade sig vara rätt beslut.

– Jag har haft mina bästa månader under pandemin. Eftersom man inte ska resa och inte kan göra så mycket, lägger många pengarna på sig själv istället, säger Josefin.

– Vi är noga med att använda masker och handskar och det samlas inte mycket folk här. Jämför man med att handla på Ica, är det ganska säkert att komma hit, säger Nathalie.

Det är mycket engångshandskar och plast som går åt.

Djurmotiv och porträtt

Förutom tatueringar säljer de även tavlor. Nathalie målar på canvas i akryl och det blir många djurmotiv. Josefin målar i olja och föredrar porträtt och motiv från spel och fantasy. Hon drömmer om att få tatuera in en hel ryggtavla med motiv från till exempel World of Warcraft.

Nathalie målar gärna djur.

Salongen är ljus och luftig. Långt ifrån en mörk källarlokal där åtta snubbar trängt ihop sig för att tatuera.

– Det vill vi komma bort från. Det är så många olika sorters personer som har tatueringar och vi vill att alla ska känna sig välkomna i studion. Vi vill ju också trivas själva och ha lite hemkänsla, säger Josefin.

– Det ska kännas mysigt att komma hit. Fräscht, profsigt och rent, säger Nathalie.

Stor efterfrågan

Fler män än kvinnor jobbar som tatuerare och efterfrågan att gå till en kvinnlig sådan är stor, enligt Josefin.

– Det är ganska intimt att sitta när en personer i sex timmar. Många kvinna uppskatta att kunna sitta med en kvinna och känna sig öppen och lugn.

Som i det mesta går det trender i tatueringar. Det är alltid mycket blommor (pioner), fjärilar, årsdatum, låttexter, namn på familjemedlemmar, djurporträtt och döskallar. Josefin har också fått göra flera anime-tatueringar.

Adam Carlsson har gjort flera tatueringar hos Nathalie. För dagen ska hans porträtt av Amy Winehouse kompletteras med skuggor och en text.

Nej till genitalier

Men kunden får inte bestämma helt själv. Är man ung och har ingen tatuering sedan tidigare, kommer de inte tatuera dig på halsen eller handen ”det är något man får förtjäna”.

Och så har de sagt nej till att tatuera genitalier.

– Det var en man som ville tatuera, eh… sin penis till en orm. Och en kvinna ville göra fjärilsvingar liksom ut från blygdläpparna. Men jag tror inte det hade blivit så bra.

Bra stöd

Det nystartade livet med egen studio innebär långa arbetsdagar sex dagar i veckan, men det är med glädje menar de. De har också bra stötning från sina familjer, som inte hade några tatueringar innan tjejerna drog igång.

– Min pappa är egenföretagare och sa direkt ”ja, kör tjejer”! Det har gått fort men aldrig känts fel.

– Pappa hade inga tatueringar innan, men blev min första kund och har nu på hela armarna, så han stöttar verkligen, säger Josefin.

Nathalie gillar att göra tatueringar med många pilliga detaljer.

Fler reportage om företag och jobb

Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Kulturen tar plats i Kungsbackas trädgårdar

Miljö och natur Dans, performancekonst, måleri, musik och konstnärliga installationer. Det är bara något av allt den som besöker ...

Halland framåt på miljöområdet

Politik Fem av de halländska kommunerna klättrar stadigt uppåt i tidningen Aktuell Hållbarhets årliga miljörankning. Men ...

Dags för konstrundan

Konst Under Konstrundan i Halland öppnar 90 av länets konstnärer upp sina ateljéer. Norra Halland besöker Margareta Sö...
Annons