Annons

Täta lyft har gett framgång

En lokal uppfinning la grunden. I dag bidrar deras maskiner till att stenplattor och industrikomponenter kan lyftas på ett effektivt och sparsamt sätt världen över.

Nyheter | 02 April 2020 18:03

Företaget har sin produktion i Fjärås. Här garna Peter Olsson och Roland Andersson vid en maskin som ska lyfta marksten.

FOTO: Daniel Blomqvist

– Vakuumlyftet har blivit vår specialitet, säger Roland Andersson, vd på Pritec Vaculyft AB.

Vägen har varit allt annat än spikrak. Men vad som började på 80-talet i Fjärås har i dag utvecklats till en internationell framgångssaga. Nu används företagets samlade kunskap till lösningar för lyft inom industri och anläggning i såväl Europa som Asien, och Nordamerika.

– Jag började med det här på egen hand 1987 som en ren maskinverkstad. Redan då höll vi på med maskiner till att lägga marksten. Vi sålde lite till Skanska prefab och några andra men det tog inte fart direkt då, berättar Roland Andersson som tillsammans med kompanjonen Peter Olsson i dag driver företaget.

Kungsbackaföretaget har tre huvudsakliga ben, förklarar Peter Olsson och Roland Andersson. Det handlar om lyftlösningar till industrin, maskiner till att lägga marksten, samt byggsmide.

Ett av Pritecs främsta områden är lyft med vakuumtekink.

– Från första början uppfanns den här tekniken av en man i Fjärås, berättar Roland Andersson. För min del blev det lite av ett bananskal, jag började jobba där efter skolan, och på den vägen är det.

Företagets utrustning används inte sällan inom anläggning, för att till exempel lyfta tunga stenplattor från pallar till platsen där de ska ligga. Inom industrin är principen samma, vakuumlyftar och andra verktyg från Pritec har blivit ett oumbärligt hjälpmedel på platser där tunga lyft sker på daglig basis.
– I Sverige och inte minst USA är det mycket marksten. På den amerikanska marknaden är det nästan bara det vi jobbar med, säger Roland Andersson.

 

“Handlar om ergonomi”

Men företaget är mer än bara vakuumlyftar. Andra lyftverktyg samt speciallösningar till industrin har blivit lite av en specialitet.

– Vi gör ofta hela lösningen från start. Det kan vara Volvo eller SKF som behöver ett verktyg, då tittar vi på hur man bäst kan lösa problemet och sedan konstruerar vi allt här på plats, berättar Peter Olsson. Han fortsätter:

– Allt handlar om ergonomi. Vissa moment vid en produktionslinje kanske inte är så tunga i sig. Men när en person utför dem år efter år så slits kroppen, säger han.

Ett verktyg som används till att lyfta in säten i bilar vid en produktionslinje. “Vi står för hela lösningen”, säger Peter Olsson.

 

Byggsmide sidan fick man med sig vid köpet av Fjärås Mekaniska för ca 3år sedan.

– Detta är väl den enda biten där vi egentligen jobbar riktigt lokalt, med kunder som byggföretag, kommun och privatpersoner. Vi behövde mer produktionsyta för vår tyngre tillverkning och denna lösning med köpa grannen var ett snabbt och smidigt alternativ, säger Roland Andersson.

 

Nya kriser

Just nu råder det en situation i världen som inte skådats i modern tid. När Norra Halland kontaktar Roland Andersson första gången, befinner han sig i USA i jobb. Tanken var att han skulle rest tillbaka bara ett par veckor senare, men det satte coronapandemin stopp för.

– Jag skulle åkt tillbaka förra söndagen. Vi har ett lager i New York, och jag skulle även åkt till Montreal, men nu går det ju inte att ta sig någonstans, berättar han.

Även i Sverige är det bom stopp. Företaget har mycket jobb med Volvo, men just där har situationen öppnat en annan typ av möjlighet.

– Vi kan göra en del jobb där nu när produktionen ligger nere. Vanligen gör vi sådant på semestrar och helger, men nu kan vi alltså jobba där på vardagar istället.

Samtidigt har företaget nu bestämt sig för att korttidspermittera delar av personalen. Men hoppet finns där om en återhämtning.

– I Kina har det redan rivstartat, vi har precis fått nya beställningar därifrån på sex stora maskiner, så det är ju glada besked, säger Roland Andersson.

Men det är ännu mycket som är oklart vad gäller världsläget. Klart är dock att Pritec har vana från att stärka sig själva i kriser.

– Då får man jobba med produktutveckling istället, säger vd:n.

 

 

Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Veckans läsarbilder: Långledigt eller jobb

Familj Kristi himmelfärds dag innebär långledigt för en del, extra arbete för andra. Här kommer ...

Lugn polisnatt – trots många unga som festade

Blåljus Trots att många ungdomar var ute och festade, blev natten mot söndag förhållandevis lugn i Kungsbacka. ...

Vinglig bilfärd gav fängelse

Blåljus Kraftigt berusad satte sig den 64-årige Varbergaren bakom ratten och gav sig ut på motorvägen. I höjd ...
Annons