Vädret idag
Molnigt
13°C
Prognos maj 22, 2019
dag
Åskstorm
18°C
 

Talangen som aldrig stannade av

Foto: Simon Hastegård/Bildbyrån

 

Fridolina Rolfö blev uttagen till varje ungdomslandslagssamling. Karriären är inte över – men den har redan tagit henne längre än hon drömde om när hon sparkade boll på Ögärdets IP.

 

SUPERTALANGERNA

VAD HÄNDE SEN? DEL 3

 

 – Jag tänkte bara ”Wow!”

Fotbollstränaren Martin Skogman, numera i tränarstaben i Eskilstuna United, tänker tillbaka på när han tränade en 14-årig Fridolina Rolfö i Tölö IF:s a-lag.

– Hon hade spelat med juniorer i Fjärås men klev in och gjorde bort våra rutinerade spelare.

Har du sett ett sådant råämne efter det?

– Nej.

 

Fridolina Rolfö började i IFK Fjärås innan hon tog klivet över till dåtidens bästa lokala damlag – Tölö IF. Det blev 17 U17-landskamper, 26 stycken i U19 och 13 i U23. Fridolina Rolfö blev inte petad i en enda landslagsuttagning under ungdomsåren.

– Jag hade en talang som liten men det hade andra i min ålder också. Jag har alltid tyckt det varit roligt att träna, jag låg nog före för att jag tränade så mycket, säger 25-åringen.

Det var dubbla träningar i ungdomsåren direkt efter varandra. En macka käkades på planen mellan träningspassen.

– Det var bara fotboll, konstaterar hon. 

 

De tidigare delarna i artikelserien finns att läsa i Norra Hallands app.
Skaffa appen här. 

 

När hon funderar på sin karriär ser hon att hon aldrig nöjt sig. När det har börjat kännas som att hon acklimatiserat sig var det dags att ta nästa steg. Tölö IF byttes till Jitex BK som slogs i bottensegmentet av allsvenskan. En 18-årig Fridolina Rolfö prickade in nio fullträffar och var starkt bidragande till att det allsvenska kontraktet säkrades. 2014 gick flyttlasset till topplaget Linköpings FC.

– Innan jag blev bekväm försökte jag att ta nästa steg. Jag har hela tiden hittat en ny utmaning. Jag ville alltid mer.

Målet nu var att lyckas ta sig utomlands och bli proffs. 2017 förverkligades drömmen när hon skrev på för den tyska storklubben Bayern München.

– Det var framför allt ligan som lockade mig. Det var den bästa i världen. Sedan spelade de i Champions league, hade ett bra lag och tränare. Egentligen lockade allt, säger Rolfö och fortsätter:

– Stegen har inte varit för stora. Speltid har varit otroligt viktigt för mig. Jag har valt efter vad jag har fått för förtroende, jag vill inte sitta på bänken. Samtidigt ska det vara en utmaning, jag har haft viktiga roller och mindre viktiga roller. 

Efter säsongen går kontraktet ut med storklubben. Det är locket på vad som händer.

– Jag har inga kommentarer om det.

 

2014 slog hon sig in i A-landslaget – det har blivit 33 och åtta landslagsmål. Skadebekymmer har hindrat henne från att det skulle ha varit fler. 2019 väntar en spännande säsongsavslutning för anfallaren. Klubblaget slåss om ligatiteln, de är kvar i Champions league och i sommar är det VM.

– Det hade inte varit fy skam att ta hem alla tre. Jag hoppas och vill inget annat än att vi ska ta oss hela vägen i VM, säger hon.

Vad har gjort att du tagit dig så långt?

– Jag har aldrig känt att jag har varit nummer ett. Det är en lagidrott och att vinna matcher har drivit mig. Jag blir riktigt irriterad efter förluster.

Vad hade du gett för råd till en ung supertalang?

– Att inte ta något för givet. Om man ligger före så behöver man fortfarande utvecklas. Jobba på styrkor och svagheter, jag glömde lite bort mina svagheter. Sedan ska man göra vad man tycker är roligt. Trivs du inte så byt miljö. Det kan vara att byta klubb, att träna med äldre eller att som tjej träna med killar. Man ska välja en utvecklande miljö, annars blir man lätt bekväm.

 

Som 25-åring lirar Fridolina Rolfö i Bayern München och hon var i startelvan när Sveriges damlandslag satte publikrekord på Friends arena. En ocean längre än vad som fanns i hennes huvud när hon kickade boll på Ögärdets IP för 20 år sedan.

– Där och då var det bara fotboll. Det var min hobby och jag hade inga sådana drömmar. Jag gjorde bara vad jag älskade.

 

Fakta: Fridolina Rolfö

Född: 1993

Position: Anfallare

Moderklubb: IFK Fjärås

Övriga klubbar: Tölö IF, Jitex BK, Linköpings FC och Bayern München

Meriter: OS-silver 2016, 33 landskamper och åtta mål, svensk mästare 2016

Christian Johansson
Reporter christian.johansson@norrahalland.se 0300 52 13 68

TYCK TILL: Kommentera artikel

Kommentera detta inlägg

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Tid & PlatsLäs mer >>

TORSDAG 23 MAJ

19.15. Åsa IF - Älmhults IF, Div 3 sydvästra Götaland Åsa IP

 

FREDAG 24 MAJ

19.00. IFK Fjärås - Vinbergs IF, Div.3 Damer, Ögärdets IP

 

LÖRDAG 25 MAJ

13:00 Lindome GIF-Eskilsminne IF, herrar, Div 1 S. Lindevi IP

 

TORSDAG 30 MAJ

14:00 Onsala BK - KSF Prespa Birlik, Div 2 Västra Götaland, herrar. Rydets IP Onsala

 

17.00. Tölö IF - IF Norvalla, Div 4 herrar, Hamravallen

 

LÖRDAG 1 JUNI

13:00...

Läs Mer

TYCK TILL:

Flyget är en stor utsläppsbov. Tänker du dra ner på flygandet?

Visa Resultat

Loading ... Loading ...

Diskutera TYCK TILL

Kommentera