Foto: Simon Hastegård/BildbyrånFridolina Rolfö blev uttagen till varje ungdomslandslagssamling. Karriären är inte över – men den har redan tagit henne längre än hon drömde om när hon sparkade boll på Ögärdets IP.SUPERTALANGERNA


VAD HÄNDE SEN? DEL 3 – Jag tänkte bara ”Wow!”


Fotbollstränaren Martin Skogman, numera i tränarstaben i Eskilstuna United, tänker tillbaka på när han tränade en 14-årig Fridolina Rolfö i Tölö IF:s a-lag.


– Hon hade spelat med juniorer i Fjärås men klev in och gjorde bort våra rutinerade spelare.


Har du sett ett sådant råämne efter det?


– Nej.Fridolina Rolfö började i IFK Fjärås innan hon tog klivet över till dåtidens bästa lokala damlag – Tölö IF. Det blev 17 U17-landskamper, 26 stycken i U19 och 13 i U23. Fridolina Rolfö blev inte petad i en enda landslagsuttagning under ungdomsåren.


– Jag hade en talang som liten men det hade andra i min ålder också. Jag har alltid tyckt det varit roligt att träna, jag låg nog före för att jag tränade så mycket, säger 25-åringen.


Det var dubbla träningar i ungdomsåren direkt efter varandra. En macka käkades på planen mellan träningspassen.


– Det var bara fotboll, konstaterar hon. De tidigare delarna i artikelserien finns att läsa i Norra Hallands app.
Skaffa appen här. När hon funderar på sin karriär ser hon att hon aldrig nöjt sig. När det har börjat kännas som att hon acklimatiserat sig var det dags att ta nästa steg. Tölö IF byttes till Jitex BK som slogs i bottensegmentet av allsvenskan. En 18-årig Fridolina Rolfö prickade in nio fullträffar och var starkt bidragande till att det allsvenska kontraktet säkrades. 2014 gick flyttlasset till topplaget Linköpings FC.


– Innan jag blev bekväm försökte jag att ta nästa steg. Jag har hela tiden hittat en ny utmaning. Jag ville alltid mer.


Målet nu var att lyckas ta sig utomlands och bli proffs. 2017 förverkligades drömmen när hon skrev på för den tyska storklubben Bayern München.


– Det var framför allt ligan som lockade mig. Det var den bästa i världen. Sedan spelade de i Champions league, hade ett bra lag och tränare. Egentligen lockade allt, säger Rolfö och fortsätter:


– Stegen har inte varit för stora. Speltid har varit otroligt viktigt för mig. Jag har valt efter vad jag har fått för förtroende, jag vill inte sitta på bänken. Samtidigt ska det vara en utmaning, jag har haft viktiga roller och mindre viktiga roller. 


Efter säsongen går kontraktet ut med storklubben. Det är locket på vad som händer.


– Jag har inga kommentarer om det.2014 slog hon sig in i A-landslaget – det har blivit 33 och åtta landslagsmål. Skadebekymmer har hindrat henne från att det skulle ha varit fler. 2019 väntar en spännande säsongsavslutning för anfallaren. Klubblaget slåss om ligatiteln, de är kvar i Champions league och i sommar är det VM.


– Det hade inte varit fy skam att ta hem alla tre. Jag hoppas och vill inget annat än att vi ska ta oss hela vägen i VM, säger hon.


Vad har gjort att du tagit dig så långt?


– Jag har aldrig känt att jag har varit nummer ett. Det är en lagidrott och att vinna matcher har drivit mig. Jag blir riktigt irriterad efter förluster.


Vad hade du gett för råd till en ung supertalang?


– Att inte ta något för givet. Om man ligger före så behöver man fortfarande utvecklas. Jobba på styrkor och svagheter, jag glömde lite bort mina svagheter. Sedan ska man göra vad man tycker är roligt. Trivs du inte så byt miljö. Det kan vara att byta klubb, att träna med äldre eller att som tjej träna med killar. Man ska välja en utvecklande miljö, annars blir man lätt bekväm.Som 25-åring lirar Fridolina Rolfö i Bayern München och hon var i startelvan när Sveriges damlandslag satte publikrekord på Friends arena. En ocean längre än vad som fanns i hennes huvud när hon kickade boll på Ögärdets IP för 20 år sedan.


– Där och då var det bara fotboll. Det var min hobby och jag hade inga sådana drömmar. Jag gjorde bara vad jag älskade.Fakta: Fridolina Rolfö


Född: 1993


Position: Anfallare


Moderklubb: IFK Fjärås


Övriga klubbar: Tölö IF, Jitex BK, Linköpings FC och Bayern München


Meriter: OS-silver 2016, 33 landskamper och åtta mål, svensk mästare 2016