Annons

Svartemosse får fyllas ut

Svartemosse får fyllas ut och förvandlas till företagsområdet. Det slår Mark- och miljödomstolen fast.

– Vi är tveksamma till strandskydd och dagvatten och kommer troligen att överklaga, säger Carolos Borg från fiskenätverket.

Jobb & Pengar | 23 December 2019 12:39

Naturstrid.Viavest visade Mark- och miljödomstolen och kritiker Svarte mosse som man nu får fylla ut på samma sätt som man redan gjort i den norra delen.

FOTO: Kristian Alm

Den första etappen av företagsområdet Klovsten är färdig. Transport- och återvinningsföretaget Viavest har fyllt igen ett stort område med jord och lera från olika byggprojekt runt om i kommunen. Om två år hoppas kommunen att de första företagen ska kunna flytta in.

Men det behövs mer plats att lägga alla lermassor från byggen. Därför vill Viavest fylla ut resten av Svartemosse i söder.

Våtmarken försvinner alltså, och Stockabäcken som rinner under motorvägen och vidare västerut påverkas. Både sportfiskare, Naturvårdsföreningen och miljöförvaltningen har haft kritik mot planerna.

Vid domstolsförhandlingen i oktober var Viavest väl förberett med flera experter. Man hävdade att företaget genom invallning och kontrollerat utflöde via en konstgjord alsumpskog skulle undvika skadliga utsläpp, och dessutom kunna hålla ett jämnare flöde till bäcken.

Och på den linjen går Mark- och miljödomstolen.

Domstolen anser inte att strandskyddet för Stockabäcken är något som hindrar projektet:

Projektet berör ”endast ett litet strandskyddat område med litet eller obefintligt värde för det rörliga friluftslivet.”

Man anser inte heller att ”förutsättningarna för växt- och djurlivet försämras på ett sätt som gör att åtgärderna kan anses strida mot strandskyddets syften.”

Visserligen kan nog inte dammarna och sumskogen fördröja lakvattnet ett år som förordningen säger, men å andra sidan lovar Viavest att det inte ska dumpas några förorenade massor i mossen.

Så med ett krav på noggranna provtagningar av fyllnadsmassorna, godkänner domstolen andra delen av Klovstenprojektet.

Carolos Borg, som representerar det så kallade fiskenätverket, har varit mycket kritisk till planerna, även om han håller med om att Viavest justerat flera punkter som var undermåliga.

Troligen kommer de eller någon annan av miljöorganisationerna att överklaga.

– Vi är dels kritiska till att man inte tar hänsyn till strandskyddet, det är ett konstigt resonemang. Dels har man inte tagit hänsyn till allt dagvatten som ska rinna från etapp 1 när det färdigställs för företag.

Mattias Norrman, vd för Viavest, är desto nöjdare.

– De villkor som domstolen beslutat om är hanterbara.

När hoppas ni komma igång med utfyllnaden?

– Det är ganska mycket att förbereda i form av nya diken, våtmarker och vallar innan dess. Om allt går som planerat är vi igång efter sommaren 2020.

 

 

Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Lugn natt i Kungsbacka

Nyheter – Det har varit en jättelugn natt, säger man på polisen i Kungsbacka. Det som bröt lugnet var ...

Allt fler tunga bilar trafikerar våra vägar

Trafik Den svenska personbilsflottan har länge varit för tung och i behov av modernisering. Men nu visar det sig ...

Telefonbedragare i farten

Bostad Mannen som ringde pratade snabbt och hävdade att kvinnan hade bokat tid för att spola sitt avlopp. Det ...
Annons