storsäljare. Kerstin Ekman har ägnat en stor del av sitt engagemang åt Tuvan sedan starten i slutet av 1980-talet. Gurkmeja är en av storsäljarna.

FOTO: Christina Forlin

Kerstin Ekman plockar bland glasburkarna med kryddor. Det är onsdag förmiddag och läget är lugnt i butiken på Korsgatan i Gårdskulla när Norra Halland kommer dit.

– Gurkmeja är storsäljare, säger Kerstin, och ja kryddor över huvud taget.

En man kommer insläntrande och vill ha nässelpulver. En äldre dam köper färskt bröd och och lite frukt.

– Många som bor här i närheten använder Tuvan som en närbutik. Och alla är så välkomna, men drömkunden är förstås en barnfamilj som köper allt här, säger Kerstin Ekman.

Hon har varit med från starten 1986, när Tuvan låg i en källare i en villa i Signeskulle, och det var ett fåtal som brydde sig om ekologiska livsmedel.

– Många ansåg oss vara en underlig sekt, minns Kerstin och skrattar lite.

– Men kunderna hittade oss och de växte i antal.

Tuvan låg kvar i källaren fram till 2003, då fastigheten såldes och butiken fick stänga. Men efter ett par år hittade man lokalen där nu man huserar och det blev ett riktigt lyft. Därefter har försäljningen planat ut.

 

Den nya lokalen i Gårdskulla 2003 innebar ett lyft för sortimentet. Foto: Christina Forlin

Butiken drivs av en ekonomisk förening, en av många med miljömedvetna medlemmar som i slutet av 1980-talet runt om i Sverige öppnade försäljning av ekologisk mat. Allt för att driva på utvecklingen.

Och nog tog den fart alltid. Det är klart att Kerstin Ekman gläds åt den acceptans och det intresse som ekologiska livsmedel har nuförtiden, men samtidigt tycker hon det är lite sorgesamt att Tuvan har svårt att hänga med. Kundantalet minskar och affären bygger på att flera jobbar ideellt. Många butiker som liknar Tuvan har stängt igen.

Hon hoppas förstås att affären ska leva vidare. Hon poängterar att det som skiljer Tuvan från andra butiker är att allt som finns där är ekologiskt och man behöver inte leta efter det.Varorna är så klimatsmarta som möjligt, inget är till exempel flygfraktat, och de har så mycket närodlat som de kan få tag i. I butiken finns bland annat grönsaker, mjöl, torkad frukt och kryddor. Det har det funnits sedan starten.

– Vi har mycket i lösvikt, det har vi alltid haft för att minska plastförpackningarna. Det är väl miljövänligt om något, säger Kerstin Ekman.

Den nya lokalen i Gårdskulla 2003 innebar ett lyft för sortimentet eftersom där fanns kylar och frysar köptes in.

– Vi kunde ha färskvaror som mjölk och smör och fryst kött. Det gick väldigt bra de första åren här.

Men i takt med att de stora livsmedelskedjorna breddade eko-sortimentet och ökade försäljningen rejält för fyra-fem år sedan tappade Tuvan. Kunderna kunde hitta vad de letade efter på ett ställe och bemödade sig inte om att ta en extra tur till specialaffären. Kvar finns de kunder som tycker att det är skönt att slippa handla i de stormarknaderna och som uppskattar att det är lätt att parkera. Och en och annan barnfamilj.

 

fotnot
Just nu finns ett inlägg på innerstadens Facebook-sida där det står att Tuvan söker butikslokal i centrala Kungsbacka. Enligt Kerstin Ekman är en flytt dock inte aktuell för närvarande eftersom styrelsen inte har fattat något beslut om det.

 

Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.