Annons

Svanmärkt extremsport på frammarsch

Duell mellan tv-kändisen och kände skidåkarens son ska locka mer intresse inför kommande VM-tävling.
Nyheter | 14 Maj 2019 14:33

Sågsport. På tisdagen visade Kalle Zackari Wahlström och Ferry Svan upp ett smakprov på hur timbersports går till. Foto: Daniel Blomqvist

 

 

Kraft och styrka kan vara fördelar. Men teknik och erfarenhet smäller högre enligt atleterna som snart ska göra upp i VM i timbersports. På tisdagen var det uppvisning i Kungsbacka.

– Det är en växande sport med moment som många kan relatera till, säger tidigare juniorvärldsmästaren Ferry Svan.

 

Den 25 maj går VM i timbersports av stapeln ute vid Tjolöholm. Men redan på tisdagen kunde nyfikna få ett smakprov på vad arrangörerna kallar ”världens äldsta extremsport”. På plats för att sätta sågarna i virket var 18-årige Emil Hansson från Mora, samt den redan meriterade atleten Ferry Svan, 22 år från Vansbro.

– Det är en sport som växer. Första gången det anordnades tävlingar i Sverige var 2008, berättar Ferry Svan som har en juniormästartitel från 2017 i bagaget.

 

 

Emil Hansson och Ferry Svan laddar nu för fullt inför tävlingarna i timbersports på Tjolöholm. Foto: Daniel Blomqvist

 

 

Såväl Hansson som Svan menar att styrka och kondition är en viktig grund, men att det väldigt mycket handlar om teknik.

– Det går ju på tid och kan ibland vara riktigt jobbigt. Så visst är det viktigt med en bra grundfysik. Men det är väldigt mycket teknik, säger Ferry Svan.

 

– Teknik och även erfarenhet är ett plus. Många av de som är riktigt bra i timbersports är mellan 35 och 40, säger Emil Hansson.

 

Var ligger ribban inför VM?

 

– Emil är ju i absolut toppklass bland juniorerna. Själv kom jag på åttonde plats i Champions trophy förra året men hoppas placera mig bättre i år, säger Ferry Svan.

 

Kalle Zackari Wahlström, känd från olika tv-serier om träning och hälsa, har nyligen gett sig på timbersports. Foto: Daniel Blomqvist

 

 

För att spetsa tisdagens tillställning var Kalle Zackari Wahlström, känd från bland annat Svt:s serie Gympaläraren, på plats för att gå upp i duell mot Ferry Svan.

Duellen slutade fördel Svan efter tre moment (motorsåg, handsåg och yxa) efter en någorlunda jämn tävling. Dock bör det föras till protokollet att Kalle Zackari Wahlström fick några sekunders försprång vid ett par av momenten. 

 

Läs ett större reportage och se fler bilder i fredagens Norra Halland. 

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Varnar för rådjur på motorvägen

Trafik Rådjur som kommit över på fel sida av viltstängslet ställer just nu till trafikproblem på E6 i ...

Fortsatt fångst av sandödlor

Nyheter Räddningsaktionen för att sandödlan ska överleva i Onsala fortsätter. Göteborgsforskaren Mats Olsson har fått ...

De ställer om – istället för att ställa in

Sport RF-SISU i Halland tänker om kring sina sommaraktiviteter för barn. Detta för att kunna genomföra dem ...
Annons