Vädret idag
Klart
3°C
Prognos november 21, 2018
dag
Mulet
4°C
 

Superideal vid tacohyllan

Jag har läst att 85 procent av Sveriges befolkning har regelbundna tacomiddagar, och jag är inget undantag. För mig är fredagen tacosens prime time, och så har det varit sedan den gången mamma förväxlade kanelen med tacokrydda på min mannagrynsgröt någon gång i krypåldern. Numera hävdar hon att jag är tillräckligt vuxen för att fredagshandla själv och inte kan vänta på att maten serverar sig själv sådär praktiskt. Därför styr jag stegen ner mot Ica Kvantum där resten av kungsbackaborna verkar ha planerat samma sak. Att planera inköpen till en annan tid än just fredag klockan en-halvtimma-innan-middag, så vuxen blir jag nog aldrig. 

Gurka, chips, majs, ost rabblar jag upp för mig själv och avrbyts av en röst. ”Alltså jag ser ju ut som ett fläskberg!” Jag tittar ner i kundkorgen. Talade just blandfärsen till mig? Jag som redan hade dåligt samvete över att jag valt bort soyafärsen till tacosen ikväll lovar och svär på hela min grillade halloumi att jag väljer veganskt hela nästa vecka istället! Men nej, blandfärsen ligger tyst kvar. 

I stället vänder jag mig om och ser två tjejer stå vid tacohyllan och jämföra sina solbrända ben med varandra. De vänder och vrider på sina kroppsdelar som om de vore två biffar redo för grillen likt de som ligger på en meters avstånd i charken. Det var alltså en av dessa tjejer som jämförde sig med ett fläskberg. Ingenstans ser hon ut som ett berg av någonting annat än självförakt. 

Vad är det egentligen vi gör mot oss själva? Ja, jag säger vi och oss för precis som alla andra påverkas jag så klart också av dessa så kallade ideal. Motvilligt och under protest påverkas vi av dessa, tydligt exkluderande för majoriteten av oss som inte har 8-pack, thigh gap eller size zero. Och fortfarande går vi på att smalhet korrelerar med lycka. 

Jag tänker tillbaka till tidigare i veckan då Netflix släppte trailern till sin nya serie Insatiable. En serie om tonårstjejen som under hela sin uppväxt varit mobbad för att ha varit ”för tjock”, men sedan blir omtyckt av skolans killar då hon plötsligt börjar tappa vikt. Förutom kroppsfixering bidrar serien även till objektifiering, något vi väl ändå sett nog av idag?

För hur mycket vi än inspekterar, vrider och vänder våra solbrända ben kommer de aldrig vara tillräckligt smala, tillräckligt muskulösa eller tillräckligt fulländade. För alltid finns det ett ännu mer ouppnåeligt superideal att jämföra med. Ett superideal som aldrig gör en lyckligare. Ett superideal som dessutom säkert fått en och annan makeover i Photoshop. Men framförallt ett superideal som föder självförakt och ohälsa på många plan, både fysiskt och psykiskt. 

Kan vi inte bara komma överens om att relaxa lite är det nya? Taco hej till alla superideal! 

Filippa Andersson

TYCK TILL: Kommentera artikel

One comment

  1. Jenny
    juli 28th, 2018 10:30

    Vilken bra krönika! Underbart språk, drivet skrivet och med ett brännande aktuellt innehåll.

    Reply

Kommentera detta inlägg

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

DebattLäs mer >>

ANNONS

TYCK TILL:

På fredag är det Black Friday i butikerna, kommer du att passa på att julhandla då?

Visa Resultat

Loading ... Loading ...

Diskutera TYCK TILL

Kommentera

DET HÄNDERLäs mer >>

Tisdag 20 november

kl 9–15 Gällinge träffpunkt för seniorer i Gällinge församlingshem. 

kl 9.30–11.30 Öppen förskola i Varlakyrkan. För barn 0-5 år i vuxens sällskap.

kl 10 Dramatiserad sagostund för barn 0-5 år på Åsa bibliotek.

kl 12–13.30 Tisdagsträff i Varlakyrkan, Annette Linde. Sallad.

kl 12–14 Lunchmusik i Släps kyrka med Lasse Nordung, orgel, Mårten Nordhall, sång, och Johannes Landgren, piano/orgel....

Läs Mer

Så här funkar eNH!