Arkivfoto: Christian JohanssonVid Jonas Gustafsson vid rodret har det gått spikrakt uppåt sportsligt. Tränaren har ett år till på kontraktet – det kommer att bli ytterligare tid i Varla IBK i en helt ny roll.INNEBANDY. Varla IBK:s herrlag har imponerat i två raka säsonger. Först tog de steget upp i ettan och i år har de inte varit i närheten av nedflyttningsstrecket. Huvudansvarig har Jonas Gustafsson varit. Nästa år skulle vara det sista på hans kontrakt, men det kommer en längre sejour i föreningen.Klubben har bestämt sig för att satsa på en ny roll för att kunna knyta till sig huvudtränaren över tid. Ett avtal för en 50-procentig tjänst ska skrivas på. Förutom att leda herrlaget blir Jonas Gustafsson sportchef i klubben och har hand om utbildnings- och utvecklingsansvarig.


– De senaste åren har pekat framåt. Ska vi behålla det momentumet får vi skapa förutsättningarna. Vi ser ett behov av en sådan position och Jonas är otroligt kompetent när det gäller innebandy. Hade det inte varit Jonas hade vi kanske inte anställt, men vi ser en chans att säkerställa kompetensen, säger klubbens ordförande Johan Manning. 


Herrlagets framgångar har gjort att sponsorkakan växt, utan det hade satsningen inte varit möjlig, säger ordföranden.


– Utan dem hade vi inte haft råd. Så är det.Jonas Gustafsson berättar att det har varit svårt att få ihop livspusslet med en heltidstjänst på kommunen, vara herrtränare och ha småbarn.


– Det är ett tacksamt erbjudande så att jag kan fortsätta med innebandyn.


Varför nappade du?


– Det ska bli väldigt roligt att kunna lägga mer tid på klubben och hjälpa den att lyfta med spelarutveckling och vara ett stöd för tränare. Jag kommer även att kunna lägga mer tid på herrlaget. Allt i från att analysera matcher till att jobba med individuell spelarutveckling.Anställningen av meriterade Jonas Gustafsson är ingen utpräglad spetssatsning. Men han tror att Varla IBK:s stora bredd har potential att generera fler A-lagsspelare.


– På juniorsidan har vi inte spetsat till det, vi har bredden. Där behöver man kraftsamla för att spelarna ska få lyftet. Jag vill inte att våra unga spelare ska sluta i Varla i ettan. Jag vill att de ska bli bättre än så.


Jonas Gustafsson lämnar ekonomichefstjänsten på serviceförvaltningen för att jobba som ekonom på 50 procent på samma förvaltning. Avtalet med Varla ska skrivas på tre år.


– Tanken är att det ska vara löpande, säger Jonas Gustafsson.