Annons

Strömmar ger känsla av äventyr

Det porlar, brusar och droppar. Här finns en rik flora, och en av Sveriges största ormbunkar trivs utmärkt i den forsande miljön. För den som är vän av utflykt och natur är Sju strömmar ett tips i såväl regn som solsken.

Familj | 26 Juli 2020 13:55

Sju strömmar erbjuder ett mindre äventyr för den som tycker om strömmande vatten och intressanta naturmiljöer.

FOTO: Daniel Blomqvist

Den som besökt Hyltenäs kulle (även känt som Seatons kulle) vid sjöarna Öresjön och Tolken i Marks kommun har varit nära. Bortom Öxnevalla, i den lilla byn Torestorp, ligger området Sju strömmar. Namnet kommer sig helt enkelt av att Torestorpsån här bryts isär i sju olika fåror som skapar ett speciellt och spännande naturområde. 

Den som är intresserad av naturfoto, vatten, blommor, lavar och växter – kort sagt natur i allmänhet – har här en hel del att hämta. Även om många anser att det gör sig bäst om våren när vitsipporna blommar, är det en spännande miljö året runt. 

Förutom spännande natur finns det en hel del spår av det förgågna vid Sju strömmar.

Sju strömmar är ett så kallat Natura 2000-område. Utmärkande för naturen kring strömmarna är att den består av blandad lövskog som tidvis översvämmas, vilket utvecklat vad som kallas just svämlövskog. Sveriges största ormbunke Kungsbräken frodas bland stenar och vatten, småfåglarna Strömstare och Forsärla trivs fint i miljön, och öring leker här även om den minskat på senare år. 

Ormbunkar och annan grönska trivs fint vid vattnet. Men det är inte alltid lätt att ens ta sig till broarna.

Området är dock inte direkt anpassat för alla. Underhållet av spänger och broar verkar släpa en del, och här och där får besökaren vara uppmärksam på underlaget. Samtidigt skapar det på sitt sätt en känsla av äventyr. En del stigar och gångvägar är i bra skick – andra har närmast växt igen. Vid en av strömmarna har den lilla träbrons kontakt med land brutits på båda sidor, och det krävs ett rejält längdhopp för att ens ta sig dit. 

Här och där finns det dock möjlighet att ta sig torrskodd över strömmarna.

Men, på tal om broar – det finns även de som besöker området av fler skäl än för att se vad enbart naturen har skapat. En som kliver upp ur snåren ungefär samtidigt som Norra Halland har klarat av sin expedition, är boråsaren Kent Gustafsson. 

– Jag är väldigt intresserad av gamla stenbroar förklarar han. 

Och stenbroar finns det gott om i området. Kent Gustafsson pekar på den lilla områdeskartan som finns i anslutning till området, visar och berättar var längs vattendragen det ligger gamla broar. 

– Det finns väldigt gott om i de här trakterna. Ett fantastiskt kulturarv, säger han. 

Kent Gustafsson från Borås har ett stort intresse för gamla stenbroar. “Fantastiskt kulturarv”, säger han.

 

En knapp timmas bilkörning på vackra landsvägar tar dig dit. Bra skor, en termos kaffe, samt en lust att koppla av till ljudet av rinnande vatten borgar dessutom för en lyckad utflykt. 

Och ps, glöm inte kameran. 

 

Läs fler nyheter på norrahalland.se – klicka här

Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Ny lokal med ekoxar hittad i Idala

Nyheter Upp till drygt åtta centimeter lång och med långa horn att stångas med. Skalbaggen ekoxen är lika ...

Turista på spåret

Nöje & Kultur Cykel, spås bli en av de stora semestertrenderna 2020. För den som vill ha lite mer ordning och reda ...

Torpa - ett stenhus med medeltida anor

Nyheter Historien blir påtaglig på medeltidsborgen Torpa stenhus. Under 2000-talet har interiörer restaurerats och miljöer byggts upp. – Må...
Annons