Annons

Streetbasket lockar ungdomar

Under sommaren anordnar Onsala Pirates streetbasket för kommunens ungdomar. Tre veckor in ser de det som ett lyckat projekt med över 50 deltagare.

– Vi sa inför sommaren att om vi kan locka 100 ungdomar till att testa på basket så har vi lyckats, säger sportchefen Henrik Löfvenborg.

Sport | 15 Juli 2021 20:52

Coachar. Istället för att bli coachade som ungdomsspelare i Pirates är det istället Marcus och Ville som lär ut.

FOTO: Carl Schöndell

Det var dryga trettio grader, men hade ändå dykt upp ungefär tio ungdomar på basketplanen bredvid Gullrengsskolan. Dit kommer de varje torsdag över hela sommaren och just på Gullregnsskolan så är det Ville Borgström och Marcus Figueras som är tränare för de ungdomar som samlas.

Basketglädje

Runtomkring kommunen sker samma sak, med andra tränare, ungdomsspelare från Pirates egna led. Ett initiativ som Pirates tagit för att göra basketen mer öppen och synlig för barnen som kanske inte känner till att det finns flera basketalternativ i Kungsbacka. Samtidigt får de som coachar, i detta fall Ville och Marcus, ett sommarjobb.

– Det är en bra sak, vi visar upp basketen på ett annat sätt och kan få fler folk att fastna för det, säger Ville.

Marcus fyller i:

– Det är ju inte så stort i Kungsbacka. Och det är bra för alla, de får testa basket och vi får ett jobb, säger han.
Vad hade ni gjort annars?
– Vet inte riktigt, jag har inget annat jobb, säger Marcus.
– Jag hade nog suttit och käkat glass eller något, säger Ville.

Killarna har fått gå en ledarutbildning, i samarbete med Riksidrottsförbundet och SISU. Och hela projektet finansierat av basketförbundet, kommunen och så har man även sponsorer som bjuder på vatten för de som tränar.

De verkar tycka om utmaningen och är själva med i spelet på planen, men tar sällan avslut själva. Oftast passar man vidare bollen, och ger instruktioner på hur barnen ska göra i situationer. De verkar tycka det är kul, att få coacha och inte bara spela, är något de inte fått testa på tidigare.

– Det är kul att få vara med och styra och förhoppningsvis kul för dem (barnen) som är här, säger Ville.

– Det är väldigt lärorikt, säger Marcus.

Integration

På just Gullrengsskolan var det många nyanlända barn som dök upp. Det pratas en del svenska, bland annat försöker Henrik Löfvenborg prata svenska med ungdomarna, men det är engelska som dominerar.

– Det är ett perfekt sätt att integrera in i samhället. Jag var till exempel hemma hos föräldrarna till några av barnen som kan komma in i samhället med hjälp av basketen, det är fantastiskt, säger Löfvenborg.

Det var glada miner och barn från alla åldrar fanns på plats, från sex upp till 16. Det spelas någorlunda organiserat, en basketfanatiker hade möjligtvis blivit lite upprörd av alla felsteg som begicks. Men det gör inget, för det handlar mest om att barnen ska ha kul. Men också, om de vill, pröva på organiserad basket. Och en del av dem har redan varit i Kollahallen för att köra extrapass med Pirates.

För de som vill testa på så fortsätter man sju veckor framöver på ställena Kapareskolan, Kollaområdet(vid ån), Älvsåkersskolan, Tingbergsskolan och Gullregnsskolan.

Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Utmaning att illustrera barnbok

Nyheter Till vardags arbetar Maria Gerdle som ingenjör. På fritiden driver hon en webshop med egna produkter. Nu har Maria ...

Pågående skogsbrand i Anneberg

Nyheter Nej, en skogsbrand är väl att ta i, men det pyr lite i en backe i skogen vid Skå...

Lukas och Moa släckte branden i ödehuset

Nyheter Under sin eftermiddagspromenad i Onsala i måndags såg Lukas Johansson och Moa Ekdahl, båda 20 år, rök ...
Annons