Annons

Stort intresse när fågelungarna ringmärktes 

Det är andra gången som eleverna på Särö skola prisas för sitt arbete med fåglar och holkar. Norra Halland fick följa med när det var dags att ringmärka de nyfödda fågelungarna. 

Nyheter | 05 Juni 2021 10:00

Edvin Örnborg får hjälpa pappa Jonas Örnborg att plocka ner fågelungarna.

FOTO: Julia Sandstén Vikberg

Biologen Jonas Örnborg får hjälp av sin son Edvin med att plocka upp de nyfödda Talgoxe-ungarna från fågelboet, medan årskurs tre-eleverna på Särö skola tittar på.
– De är två till tre dagar gamla. De bör vara fem till sju dagar om man ska kunna ringmärka dem, säger Jonas Örnborg.
De tar ner några av ungarna ändå för att eleverna ska få titta på dem och hålla i dem. Fåglarna är bara någon decimeter stora och har inte fått fjädrar än.
– Den är så ful att den är gullig, säger Lilly Bäck som får en unge placerad i sina händer.
Hur är det att hålla i den?
– Det kittlade i handen jättemycket och det kändes mysigt, som när jag håller min hund, säger Lilly Bäck när fågeln har gått vidare till nästa elev.

”Det kändes mysigt, som när jag håller min hund”, säger Lilly Bäck. Foto: Julia Sandstén Vikberg

Eleverna på Särö skola har två gånger prisats i tävlingen SM i fågelholk som anordnas av Naturskyddsföreningen. Den första gången, 2019, vann klass 1A, nu klass 3A, ett specialpris för sina insatser för fåglarna och 2021 gick klass 3A och 3B ihop och tävlade och vann då ett specialpris för sitt fågelholksprojekt som enligt motiveringen ”engagerar alla elever och skapar oförglömliga upplevelser”. Och det märks att eleverna är engagerade. De överöser Jonas Örnborg med frågor. Var är mamman frågar någon – ute för att leta efter mat till ungarna, vad äter de frågar en annan – fjärilslarver, myggor och andra insekter, blir mamman arg när vi tar ungarna frågar en tredje – nej, lite upprörd blir hon kanske.

Det har dock inte alltid varit så glada miner bland eleverna som det är idag. Enligt fritidspedagogen Sara Torstensson blev flera av barnens fågelholkar stulna för några veckor sedan.
– Vi hade 31 holkar, men minst 10 av dem är borta, säger hon.
Hur reagerade eleverna?
– De är ledsna. De har lagt ner mycket tid på holkarna och även om vi säger att alla fågelholkar är allas så ser de det som att någon har tagit min fågelholk.
Enligt henne tycker eleverna annars att projektet med fågelholkarna är väldigt roligt. Ända sedan de deltog i SM-tävlingen 2019 har de tjatat om att få tävla igen.
– Den här terminen hade vi träslöjd så då passade det bra att låta dem göra fågelholkar igen, säger Sara Torstensson.

Man ringmärker fåglarna för att få reda på mer om fåglarnas liv och levende berättar biologen Jonas Örnborg. Foto: Julia Sandstén Vikberg

Eleverna och biologen går vidare till nästa fågelholk och där finns ungar som är äldre, någon vecka gammal, och kan därför ringmärkas. Jonas Örnborg fäster en ring runt deras ben och berättar att man ringmärker dem för att få reda på mer om fåglarnas liv och levande.
– Varje ring har ett unikt nummer. Om man sedan ser en fågel med det numret så vet man var den fick ringmärket och vem mamman är, säger Jonas Örnborg och fortsätter:
– Hittar man en död fågel med en ring så ska man ta av ringen och skicka in den till Naturhistoriska riksmuseet i Stockholm.

 

”Den var rätt så varm”, säger Alexander Lesnukhin som håller i en fågelunge. Emma Norén tittar på. Foto: Julia Sandstén Vikberg

 

Efter att fåglarna har blivit ringmärkta får eleverna hålla i även dessa ungar som har börjat få fjädrar och är en aningen större.
– Den var rätt så varm, säger Alexander Lesnukhin som får hålla i en.
Vad tyckte du om den?
– Rätt så söt faktiskt, säger han.

Klasserna 3A och 3B på Säröskolan har prisats för sitt fågelholksprojekt. På bild från vänster Lilly Bäck, Tove Percival, Charlie Schreiber, William Deybarden, Ebbe Björkman, Hampus Dahlgren, Emil Ericsson, Charlie Sultan, Ebba Stråkander och Leia Jonasson. Foto: Julia Sandstén Vikberg
Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Skapade serie för att minska matsvinn

Skola På Särö skola slängs 17 kilo mat (tallrikssvinn) varje dag. För att få eleverna att slänga mindre ...

Covid-19 stänger lokaler på Särö skola

Nyheter Skollokalerna för årskurs 9 på Särö skola har hållits stängda i några dagar på grund av ...

Lyxigaste fågelholken kommer från Kullavik

Skola Kungsbackas småfåglar ser ut att gå en lyxig vår till mötes. Det har eleverna i klass 3...
Annons