Vädret idag
Soligt
18°C
Prognos juni 17, 2019
dag
Delvis soligt
19°C
 

Storsatsning på upprustning

Flera parallella renoveringar pågår på Tjolöholms slott. Det efter att kommunen och länsstyrelsen gått in med mångmiljonbelopp till nödvändiga åtgärder.

 

Murar lagas, fasader underhålls, slottstrappan restaureras, hus i arbetarbyn får en rejäl ansiktslyftning och en ny utställningsträdgård anläggs. Snickare, timmerhantverkare, murare och stenläggare är i full gång med flera olika projekt vid Tjolöholms slott.

– Det händer en hel del här just nu, konstaterar fastighetschef Niklas Martis när han visar runt.

 

Stiftelsen Tjolöholm genomför projekten i egen regi med stöd av länsstyrelsen och Kungsbacka kommun. Totalt 14 miljoner kronor satsas fram till 2021 på de olika underhållsprojekten, som Niklas Martis beskriver som helt nödvändiga.

 

 

Lucas Degerborg är en av två murare som är involverade i arbetet med att fixa fasaden mot havet, något som kommer att ta flera år att färdigställa och som genomförs framförallt för att skydda fasaden mot fukt, väder och vind.

– Arbetet i sig är inte så komplicerat, men det är stor yta och tar väldigt lång tid. Det här har jag hunnit med i dag, säger Lucas Degerborg och pekar ut en liten yta på den stora väggen.

 

Precis intill är Anders Gustafsson i gång med arbetet att flytta en trapp och placera ut ramper för tillgänglighetsanpassning – det för att göra en del av slottsträdgården tillgänglig för fler personer. Anders Gustafsson har också nyligen blivit färdig med att reparera murarna och balustraderna ut mot havet, ett arbete som var avgörande för att undvika ras framöver.

 

 

Även i arbetarbyn blåser förändringens vindar. Som Norra Halland tidigare har berättat är det byggnaden som kallas Estershus som restaureras till ursprungligt utseende. Huset är sist ut bland byns byggnader att återfå sin forna glans. Till sommaren 2019 ska två fullt tillgänglighetsanpassade hotellrum rymmas i huset. 

För den som är nyfiken på vad som händer i arbetarbyn går bygget att följa från en provisorisk läktare. Även de andra projekten går att följa på nära håll.

 

Skaffa den digitala versionen av papperstidningen här

 

Följ Norra Halland på Instagram

Nils Jönsson
Reporter nils.jonsson@norrahalland.se 0300-52 13 58

TYCK TILL: Kommentera artikel

Kommentera detta inlägg

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

NYHETER

DebattLäs mer >>

ANNONS

TYCK TILL:

6 000 står i bostadskö i Kungsbacka. Är du nöjd med ditt boende?

Visa Resultat

Loading ... Loading ...

Diskutera TYCK TILL

Kommentera

DET HÄNDERLäs mer >>

Fredag 14 juni

Kl 9.30–11.30 Öppen förskola i Tölö församlingshem.

Kl 10–12 Drop-in kafé på Anhörigcenter. 

kl 12–15 Skattjakt runt Naturum Fjärås Bräcka tillsammans med Fjärås AIK. 

kl 14–16 Afternoon Tea i Tölö församlingshem. 

kl 19 The Cadillac Band spelar på Hasses Loge. 

Lördag 15 juni

Kl 9 Club Show för Labrador retriever på Tjolöholms slott. 

kl 10.30–13 Hantverksstund på Högenstugan,...

Läs Mer

Så här funkar eNH!