Annons

Stora skillnader i vaccinationsgraden i Halland

92 procent av hallänningarna över 60 år har vaccinerat sig mot covid-19 – bland inrikesfödda. Bland utomeuropiskt födda personer är andelen bara 64 procent. Enligt Maria Nordin, på Region Halland, försöker regionen nå ut med vaccinationsinformation till alla.

Vård | 31 Maj 2021 10:44

Statistik som Folkhälsomyndigheten har tagit fram visar att vaccinationsgraden hos Hallands 60-plussare skiljer sig, beroende på var man är född. 92 procent av de som är födda i Sverige har fått minst en dos, medan andelen enbart är 77 procent bland personer födda i ett annat europeiskt land och 64 procent bland de som är födda utanför Europa.
– Vi tror att det dels handlar om språkliga barriärer, men även kultur och var man får information ifrån, säger Maria Nordin, samordnare på kommunikationsavdelningen i Region Halland.

Maria Nordin, samordnare på kommunikationsavdelningen i Region Halland. Foto: Privat

Samma mönster går att se i övriga delar av Sverige. Men det är varje enskild region som har ansvar för att informera om vaccineringen i sin egen region. Enligt Maria Nordin har Region Hallands vaccinationsinformation på 1177.se och på regionhalland.se översatts till arabiska, dari, somaliska, polska samt engelska och det finns även en variant på lätt svenska och en på teckenspråk. Man ska även släppa en digital kampanj på arabiska, som är det största språket bland utrikesfödda i Halland.
– Vaccinationserbjudandet är till för alla, sedan är det såklart frivilligt att vaccinera sig. Det viktiga är att nå ut med informationen så att alla kan göra ett välgrundat val, säger Maria Nordin.

Andel vaccinerade med minst en dos i åldersgruppen 60 år och äldre i Halland och några andra län. Källa: Folkhälsomyndigheten

Samtidigt samarbetar regionen med Migrationsverket, SFI, asylboenden och andra verksamheter som har direktkontakt med utrikesfödda för att nå ut med information och stöd till gruppen. Man samarbetar på samma sätt med verksamheter som kvinnojourer, funktionshinderföreningar, beroendevården och psykiatrin. Nu planerar man även att börja åka ut till vissa platser och vaccinera personer på plats.
– Vi planerar för uppsökande vaccinationsinsatser i särskilda miljöer och för särskilda grupper. Det handlar om personer som är hemlösa, personer på asylboenden och patienter inom den regionala missbruksvården, säger Maria Nordin.
Gör man tillräckligt för att nå alla grupper, då statistiken visar att det finns skillnader i vaccinationsgraden?
– Vi är fortfarande i vaccinationsinsatsen, det finns möjlighet att täckningsgraden kommer öka. Vi får följa det här och se om vi behöver göra mer insatser, säger Maria Nordin.

 
Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Social snedrekrytering till högskolan under pandemin

Vård Pandemin har förstärkt den så kallade snedrekrytering till högskolan. Studenter från högutbildade hem pluggar oftare ...

Halland på efterkälken

Miljö och natur Halland halkar efter både när det gäller Krav-certifierad djurhållning och åker- och betesmarker. Det visar en ...

Gravida skolanställda måste skyddas bättre

Skola Kommunen riskerar vite på 100 000 kronor, gällande arbetsmiljön kopplad till covid-19 på Fjärås Bräckaskolan. "Vi bedö...
Annons