Annons

Stolthet och fördom på teatern

Reservera 16 februari för en annorlunda konsertupplevelse. Då ges Jane Austens Stolthet och Fördom på Kungsbacka teater. Men inte på det sätt vi är vana vid.

Nöje & Kultur | 14 Februari 2020 10:41

Stolthet och fördom är en av Jane Austens allra mest älskade historier. Nu återberättas den på Kungsbacka teater.

FOTO: Kungsbacka teater

För det mesta berättas Jane Austens historia om systrarna Bennet och deras friare av systrarna Bennet själva.

Även när regissören Anna Sjövall tar sig an stycket bjuds publiken in till ett generöst kostymdrama som utspelar sig i 1800-talssalongens trånga universum. Ett universum där systrarna Bennet inte bara i högsta grad är allestädes närvarande, utan också lika centrala för handlingen som vi vant oss vid att de brukar vara.

Men till skillnad mot hur det brukar se ut, är det nu istället systrarnas friare: mr Bingley, mr. Wickham, mr. Collins, mr. Bennet samt den gåtfulle mr. Darcy, som berättar deras historia.

Genom att låta publiken följa de giftaslystna systrarnas friare, vill Anna Sjövall visa hur det är att leva i en begränsad värld där en kvinnas hela existens står på spel inför mannens blick. En värld där varje rörelse och blick bedöms och där dygden är allt.

Resultatet blir en humoristisk föreställning med ett annorlunda perspektiv på en av Jane Austens mest älskade klassiker.

Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

500 bostäder planeras varje år

Bostad Kungsbacka ska fortsätta växa, men i en kontrollerad takt med 500 planerade bostäder per år. Socialdemokraternas förslag ...

Teatern stöttar och söker upp

Nyheter Kungsbacka teater tar nytt grepp för att stötta lokala kulturutövare och sprida glädje till de som ...

Viruset flyttar fullmäktige

Politik Spritade mikrofoner, handskar på ledamöterna och flytt till teatern – så vill fullmäktige minska smittrisken på mötet på ...
Annons