En lugn och sammansvetsad klass laddar nu inför tv-inspelning under lördagen.

FOTO: Daniel Blomqvist

Segerglädjen efter länsfinalen var inte att ta miste på. Men det återstår en del av klassikern Vi i femman – och det är inte något litet avtryck femteklassarna från Nova Montessori i Kungsbacka satt. För första gången på många år är en femma från Halland i riksfinal.

– Det är lite nervöst att vara med i tv, men det värsta som kan hända är ju att vi blir den tredje bästa klassen i Sverige, säger en till synes lugn Axel Jungermann som jämte Hilla Lilja representerar Nova Montessori i tävlingen.

Tillsammans med sin klass har de tävlande haft en kul resa som de troligen sent ska glömma. Och det har fört med sig flera goda ting.

– Det känns som att vi har blivit en tightare klass och har blivit mer aktiva tillsammans nu när vi har fått vara med om detta, säger eleven Elsa Sjöberg, och får medhåll av klasskamraten Ina Bergdahl:

– I början kunde vi ju inte drömma om att vi skulle gå hela vägen och få vara med i tv, säger hon.

 

Jämn länsfinal

När Norra Halland besöker klassen har de fortfarande den jämna länsfinalen färskt i minnet.

– Det var ganska nervöst, jag satt nästan och skakade lite. Men samtidigt var det väldigt roligt, och vi pratade med motståndarna som var jättetrevliga, berättar Molly Apelvi.

– Alltså man blev ju jätteglad och väldigt stolt, fyller William Boström i.

Även pedagogerna i klassen är stolta.

– Ja det här är lite svårt att ta in. Det är en otroligt duktig klass, och dessutom har det varit väldigt duktigt motstånd, säger ämnesläraren Annika Andersson.

Pedagogerna Åsa Jolbäck och Annika Andersson är imponerade av eleverna.

 

Filmas i helgen

Nu är dock siktet inställt på riksfinalen som spelas in i Växjö under lördagen och sedan sänds i såväl tv som radio den 27 februari.

Hur förbereder ni er?

 – Jag lyssnar på juniornyheterna och tittar på Lilla aktuellt. Och så kollar jag en del på Seterra (ett geografiprogram reds.anm), säger Axel Jungermann.

– Juniornyheterna, tittar på Lilla sportspegeln och lyssnar mycket på radio, säger Hilla Lilja.

Och hur är känslan inför finalen?

– Jättebra!! ropar hela klassen.