Annons

Stentorn ökande problem i naturreservat

Under en dag i augusti rev Uno Unger på Nidingen fågelstation 22 stentorn som turister byggt på fyröns klapperstenstrand.
– Under sommaren har det säkert byggts hundratals stentorn, säger han.

Nyheter | 08 September 2020 15:11

Uppfattningarna om trenden med att bygga stentorn går isär. Medan många tycker att de är vackra, påpekar andra att de förstör den naturliga ordningen i landskapet och riskerar att skada bland annat växtlighet. Bara i sommar har flera hundra stentorn byggts på stranden på Nidingen.

FOTO: Uno Unger

Att bygga stentorn på stränder är en trend som har ökat rejält under de senaste åren, både i Sverige och globalt.  Tittar man till exempel på instagram finns det nästan 140 000 inlägg med hashtaggen rocktower.

Men medan många tycker att tornen är roliga att bygga och coola eller snygga att titta på, är motståndet stort i andra grupper. Det är dessutom olagligt på många platser.

– Man får inte förstöra fasta föremål eller ytbildningar. Allemansrätten täcker inte in att få bygga stentorn, det är inte en allmän rättighet. En privat markägare kan säga ja till tornbyggen om man frågar om lov, men i de flesta naturreservat är det förbjudet, säger Mikael Stenström, naturreservatförvaltare på Länsstyrelsen i Halland.

Tusentals år

Han suckar djupt, när frågan om stentorn dyker upp.

– Det är ett jäkla okynne, jag fattar det inte! Stenarna har legat i tusentals år, det är inget folk ska var och pilla i, utbrister han.

Intresset för att bygga stentorn på stränder har ökat stadigt under 2010-talet. Men också om det kan se snyggt ut, riskerar de att förstöra en hel del.

– När stenar legat i några år börjar det växa lavar på dem, många gånger i olika nyanser. När stenarna flyttas eller tornen rasar kan lavarna som tidigare vuxit i riktning mot solen hamna i skuggan och dö, säger Mikael Stenström.

Uno Unger, återkommande på Nidingen som en av de mer aktiva i Göteborgs ornitologiska förening som bemannar fågelstationen på ön, håller med.

– Vi naturvårdare tycker om det naturliga. Om man börjar flytta runt på stenarna så försvinner det och när tornen rasat ligger stenarna kvar huller om buller. Det finns också en mängd smådjur och insekter som bor i miljön. Om man rubbar naturen så stör man den, säger Uno Unger.

Klättrat i rösen

Klapperstenar är en rest sedan inlandsisen. I Kungsbacka kan man hitta dem både på Nidingen och inte minst i Näsbokroks naturreservat.

– Förra året var det i och för sig ännu värre där. Då var det folk som plockade stenar och klättrade i bronsåldersrösena. Det är klart att vi skulle kunna sätta upp skyltar som talar om att det är förbjudet att bygga tornen, men var gör man det i Näsbokrok? Det är ju bara sten överallt, säger Mikael Stenström.

 

Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Nygammalt miljötänk i Färjås

Nyheter Småskaligt och naturnära. Det är två av ledorden för utvecklingen bland boende i Färjås på ...

Nu ska vargen skjutas

Kungsbacka Den varg som under sommaren uppehållit sig i Halland ska skjutas. Det fattade Länsstyrelsen beslut om i fredags ...

Varg siktad i Gäddevik

Halland En ensam varg har idag observerats i närheten av Gäddeviks naturreservat utanför Fjärås.Än så ...
Annons