SPORT 2022-09-30 KL. 19:30

Tränaren: "Jag har använt henne helt fel"

Av Eric Andersson

Onsala Pirates siktar högt och fick en flygande start på säsongen. Men vad behöver man göra bättre i år för att nå en topplacering? Vem har Henric Löfvenborg använt på fel sätt och hur länge fortsätter storstjärnan Sofie Lundberg?

Tränaren:

TV-klipp och nyheter

BASKET. Onsala Pirates inledde sin andra säsong i näst högsta serien med en övertygande seger. Ifjol slutade laget på en åttondeplats och i år är ambitionen är att ta ytterligare kliv med en till stora delar intakt spelartrupp.
Bjässen Lovisa Ejbyfelt har lämnat för basketligan och Linnea Valberg har aviserat att det endast blir division 2-spel den här säsongen. Att returmagneten, den 195 centimeter långa Lovisa Ejbyfelt, har försvunnit medger tränaren Henric Löfenborg är ett tapp. Men det tillåter också Onsala Pirates att spela en annan typ av basket.
– Lovisa var otroligt duktig, det är inget snack om det. Men hon tog ganska mycket plats under korgen vilket gjorde det svårt att attackera utifrån. I år kommer vi jobba mer med attacker och spela en snabbare basket.

Visade kvalitéer
Ett otränat basketöga hade satsat sina pengar på att Fredrika Gustafsson, som bara är två centimeter kortare än Ejbyfelt, skulle ta hennes plats rakt av. Men under försäsongen visade hon upp kvalitéer som tränaren inte visste fanns.
– Det är bara att erkänna att jag använt Fredrika fel, hon är en superskytt. När vi mötte Eos i en träningsmatch gjorde hon 19 poäng och en av sina bästa matcher någonsin.
Huruvida hon är en superskytt eller inte låter Fredrika Gustafsson vara osagt. Men att hon inte är samma spelartyp som Lovisa Ejbyfeldt håller hon med om.
– Även om jag är lång är jag kanske ingen typisk insidespelare som gillar att buffla så mycket, det gillade Lovisa. Jag ska inte ta över hennes roll utan vi ska försöka använda mina skott mer.
– Men hon är fortfarande längst i laget och jag behöver de där armarna för att plocka returer, fliker lagets storstjärna Sofie Lundberg in.
– Du bufflar och jag tar returerna. Så gör vi, slår Gustafsson fast.
Vad behöver ni göra bättre i år för att nå topp fyra?
– Förra säsongen förlorade vi många matcher med några få poäng. Nu har vi mer erfarenhet och kan förhoppningsvis vara starkare i slutskedet och hålla ut hela matcherna, säger Sofie Lundberg.

"Stor roll"
En annan viktig del är Sofie Lundberg själv. Hon vann hela basketettans skytteliga förra säsongen och behöver fortsätta leverera om Onsala Pirates ska ta kliv i tabellen.
– Absolut, jag har en stor roll i det här laget. Nu gäller det att axla den rollen ett år till.
Hur länge ser du dig själv spela i Onsala Pirates?
– Jag tar ett år i taget.
Tråkigt svar.
– Så länge min kropp håller kommer jag spela. Jag är glad att jag fortfarande kan spela. Men samtidigt hade jag haft svårt att spela om jag inte kan gå in helhjärtat och därför får man ta det ett år i taget.


Utsatt jobb – men Krister trivs med att vara polis
NYHETER 2024-03-29 KL. 09:00

Utsatt jobb – men Krister trivs med att vara polis

Samarbeten nyckeln till att vinna kamp mot brottsligheten

TV-klipp och nyheter

Påskbrasa eller ris – så beslutar kommunen
NYHETER 2024-03-27 KL. 14:00
Premium

Påskbrasa eller ris – så beslutar kommunen

Åtta har sökt dispens – tre har fått avslag

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | HANDBOLL 2024-03-28 KL. 21:35
Mittsexan duckade mardrömsslutet
Premium | KULTUR & NÖJE 2024-03-28 KL. 18:00
Påskparty inledde påsklovet

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Lasse fixar allsång med extra allt

Lasse fixar allsång med extra allt

Lasse Kronér gör sin egen grej och bjuder in favoritartisterna till sköna kvällar på Tjolöholm.