SPORT 2022-05-06 KL. 15:00

Skolturneringarna är tillbaka efter pandemin

Av Eric Andersson

Under coronapandemin lades skolturneringarna på is. Men nu är ordningen återställd och eleverna har en intensiv vår framför sig. Norra Halland tog rygg på Kullaviksskolans åttondeklassare under en volleybollturnering.

Skolturneringarna är tillbaka efter pandemin

Under en onsdagsförmiddag i slutet av april är Älvsåkerhallen fylld av elever utspridda på tre volleybollplaner. I en alla mot alla-turnering gör klasserna upp om vilka som går till final, samt vilka som får spela en match om tredjepris. För att skipa rättvisa är spelare från volleybollföreningen VK Westan på plats som domare.

– Det är ett fint samarbete mellan skola och föreningsliv. Ambitionen är att det ska leda till mer rörelse och ett bestående intresse för idrott, berättar Pauline Brink som är idrottslärare på Kullaviksskolan samt samordnare för skolidrott Kungsbacka.

Turneringarna hålls för elever i årskurs tre till årskurs nio i en rad olika sporter. Under våren blir det turneringar i bland annat innebandy, fotboll och trippelboll. Det är frivilligt för eleverna att delta och de som inte spelar volleyboll har vanlig skoldag.

– Vanligtvis är det väldigt stort intresse från eleverna och vissa skolor har till och med två lag med. Det är ett väldigt bra sätt att bygga sammanhållning med både lärare och elever från andra skolor, säger Brink.

Hur ofta arrangerar ni sådana här dagar?
– Vi brukar sprida ut det över terminerna men nu blir det en väldigt intensiv vår eftersom vi inte ställt in turneringar under pandemin utan skjutit upp. Men det är kul att det är i gång igen. Vi har ingen som spelar volleyboll men det blir ändå ganska bra spel.

”Kom igen nu”

På plan tre pågår en rafflande batalj mellan killarna på Hedeskolan och Kullaviksskolan. Även om huvudsyftet inte är tävlingsmomentet råder det ingen tveksamhet kring att eleverna tar sig an uppgiften helhjärtat.

– Vi måste snacka mer gubbar. Nu tar vi den sista poängen, kom igen nu, säger en av killarna från Kullaviksskolan.
Samtidigt som Kullaviksskolans killar står och latjar lite med bollen i väntan på nästa match, går tjejerna i klassen en tuff match mot Toråsskolan. Toråsskolan visade sig vara numret för stora, men Felicia Mattson från Kullaviksskolan är nöjd med klassens insats.

– Det går inte så bra rent poängmässigt, men ändå bättre än vi trodde. Vi trodde att alla som var med skulle vara superduktiga och ingen i vårat lag har spelat volleyboll tidigare förutom på idrotten.

Brukar ni vara med i skolturneringarna?
– Nu var det längesedan på grund av corona men vi har varit med i både handboll och basket, med varierade resultat. Vi måste peppa varandra och försöka vara positiva trots att vi är trötta och hungriga nu. Det är viktigt, säger Felicia Mattson.
Under tiden tjejerna spelat har killarnas match mot Varlaskolan dragit i gång och det står 1–1 i set. Lagen följer varandra åt poängmässigt i det tredje och avgörande setet. När det visar sig att Kullaviksskolan har en poäng för lite på resultattavlan blir det meningsskiljaktigheter mellan elever och domare framme vid nätet. Till slut får Kullavikskillarna sin vilja igenom och kan kort därpå avgöra matchen och säkra en plats i finalen.

– Tjejerna i klassen sa att det ibland blir fel när de vänder på resultatbrickorna. Vi gick fram och påtalade att vi hade ett poäng till och det löste sig. Med all rätt också, för det stod fel på tavlan, förklarar Charlie Carlstedt.

Gemenskapen i klassen är nyckeln till framgång, menar han.

– Alla i klassen är väldigt tighta med varandra och har en grym gemenskap. Vi har vunnit alla matcher hittills och nu ska vi besegra Varlaskolan i finalen också, säger han.SENASTE TV-NYHETERNA

Hjälp - vi har blivit med höns!
JOBB & PENGAR 2022-05-27 KL. 09:00

Hjälp - vi har blivit med höns!

Kanske privatisering - men inte nu
KULTUR & NÖJE 2022-05-27 KL. 07:00

Kanske privatisering - men inte nu

Nya arbetssätt ska ge fler tillgång till Kulturskolan

Resor under pandemin blev till bok
KULTUR & NÖJE 2022-05-26 KL. 17:00

Resor under pandemin blev till bok

Åsabon Jan Hansson hittade nya favoritstäder

Fjärås vände underläge till seger
FOTBOLL 2022-05-26 KL. 14:17

Fjärås vände underläge till seger

Veteranrally lockade många
KULTUR & NÖJE 2022-05-26 KL. 11:20

Veteranrally lockade många

Framgångsrikt arbete mot barnfetma
NYHETER 2022-05-26 KL. 09:00

Framgångsrikt arbete mot barnfetma

Victor Palm satsar på film i Los Angeles
FAMILJ 2022-05-25 KL. 20:00

Victor Palm satsar på film i Los Angeles

”Mål behövs men resan är det viktiga”

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

NYHETER 2022-05-27 KL. 16:00
Lanbit i gång igen

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Fångar legendarer under promenad

Fångar legendarer under promenad

Det är ”raidhour” och utanför Villa Solbacka har ett 20-tal personer samlats. Ikväll finns chansen att fånga legendariska Pokémon. – Vissa Pokémon måste man vara flera för att fånga, tanken med det är att man ska samarbeta, säger Malin Börjesson som i stort sett dagligen spelar Pokémon GO.