SPORT 2022-07-08 KL. 15:43

Onsalaseglare tog VM-guld i havskappsegling

Av Eric Andersson

I tisdags passerade Onsalabon Anders Dahlsjö tillsammans med Martin Strömberg mållinjen i ORC Double Handed World Championship som är en havskappsegling med tvåmansbesättning. Duon var snabbast av alla och tog därmed det första VM-guldet i klassen.
– Det känns ganska otroligt faktiskt, säger Anders Dahlsjö.

Onsalaseglare tog VM-guld i havskappsegling
VÄRLDSMÄSTARE. Anders Dahlsjö och Martin Strömberg tog hem ett historiskt VM-guld i havskappsegling med tvåmansbesättning. Foto: Henrik Trygg

SEGLING. Anders Dahlsjö och Martin Strömberg är en rutinerad duo med imponerande meriter. Onsalabon Anders Dahlsjö har seglat två Americas Cup samt ett Volvo Ocean Race och kompanjonen Martin Strömberg har bland annat tre Volvo Ocean Race varav en seger på meritlistan.

Tidigare i veckan ställde de upp i ORC Double Handed World Championship vilket är en havskappsegling med tvåmansbesättning på klassiska Gotland runt. Totalt startade 77 båtar vid Skeppsbron i Stockholm för att köra Gotland runt och sedan gå i mål i Sandhamn ett par dygn senare. Snabbast av alla var alltså Anders Dahlsjö och Martin Strömberg som därmed blir de första VM-guldmedaljörerna i klassen.

– Det känns ganska otroligt faktiskt för det är första gången jag vinner ett VM. Tidigare har jag tagit silver i Match Racing och kommit sexa på VM med katamaran men aldrig vunnit. Sedan har jag ett SM-guld på samma bana (Gotland runt) i mixed tillsammans med en tjej från Stockholm, säger Anders Dahlsjö.

Du trivs bra på Gotland runt med andra ord?
– Banan är väldigt trevlig och när man har seglat den ett antal gånger vet man vad man ska se upp med och så. Man börjar ju i Stockholm och seglar genom skärgården ut och det tror jag är en fördel för oss svenskar. Vi är vana vid att segla i skärgårdar och kan det blir bättre än de som inte är lika vana vid det.

Vilken är största utmaningen med att bara vara två i besättningen?
– Det kallas shorthanded och det är just det som är problemet – man är kort om händer hela tiden. Den ena får styra och den andra får sköta allt annat.


Anders Dalsjö och Martin Strömberg högst upp på pallen. Foto: Henrik Trygg


Autopiloten trasig

I tävlingen var det tillåtet att använda sig av en autopilot för att kunna släppa rodret under perioder. Men den havererade innan tävlingen ens hade börjat.

– Den gick sönder dagarna innan tävlingen. Vi bägge två hade ett fullspäckat schema veckan innan då jag var och seglade i Palma och Martin i Italien. Autopiloten hann vi inte få ordning på så vi fick köra utan.

Hur mycket vila blir det under en sådan tävling?
– Totalt sov vi kanske tre av de 51 timmar vi seglade. Mitt flyg från Palma kvällen innan var dessutom försenat och jag var inte vid båten förrän klockan tre på natten så jag hade förstört en natt innan det ens börjat.

Det låter inte som optimala förutsättningar?
– Nej, man hade önskat att vi hade kunnat vara där och segla med båten några dagar innan. Men bägge två hade andra uppdrag som behövde prioriteras och det gick ju bra ändå.

Senare under sommaren, i slutet av augusti, väntar SM i distanskappsegling på hemmaplan i Lerkil. Där satsar de nyblivna världsmästarna mot ytterligare en guldmedalj.

– Vi kommer satsa på guld där också och segla med en båt vi har i Lerkil som vi brukar prestera bra med och då är det med full besättning. I nuläget är det 18 båtar anmälda dit och vi hoppas att det blir härliga dagar.SENASTE TV-NYHETERNA

Valet 2022: Så tycker partierna om bostadsfrågor
POLITIK 2022-08-19 KL. 09:00

Valet 2022: Så tycker partierna om bostadsfrågor

Snart börjar förskolebygget
NYHETER 2022-08-19 KL. 07:36

Snart börjar förskolebygget

50 miljoner satsas i Frillesås – plats för 160 barn

Medmänsklig jubilar firar 30 år
NYHETER 2022-08-18 KL. 20:00

Medmänsklig jubilar firar 30 år

MP vill ha kommunalt artansvar
POLITIK 2022-08-18 KL. 18:00

MP vill ha kommunalt artansvar

Snart dags att rösta - så gick det 2018
NYHETER 2022-08-18 KL. 12:20

Snart dags att rösta - så gick det 2018

Bergands EM är över för denna gången
SPORT 2022-08-18 KL. 11:00

Bergands EM är över för denna gången

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

SPORT 2022-08-19 KL. 15:15
City vände och vann

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Omstridda fordonet ger känsla av frihet

Omstridda fordonet ger känsla av frihet

Kungsbacka har blivit ett riktigt fäste för ungdomar som kör mopedbil. Mest av allt är det möjligheten att kunna ta sig fram som lockar.