SPORT 2021-11-20 KL. 21:43

Hade ledningen – men tappade den

Av Carl Schöndell

Onsala Pirates gick för sin första seger i basketettan. Men när en stekhet Julia Valberg klev av skadad så tappade man ledningen mot Malbas.
– Hon var felfri i sitt spel och våra andra guards blir för stressade, säger tränaren Henric Löfvenborg.

Timeout. Det hjälpte inte för Pirates att ta timeout. Malbas blev till slut numret större.

BASKET DIVISION 1: Onsala Pirates – Malbas 72 – 77
De hade kontrollen, ledningen och övertygade i spelet. Julia Valberg sköt fyra trepoängare. Sen blev hon skadad.
– Det är typiskt, hon sätter allt och så stukar hon foten, säger tränaren Henric Löfvenborg.

Men en betryggande ledning hade man, inför den andra halvleken så ledde Kungsbackalaget med 44–34. Och tränare Löfvenborg var säker.
– Vi klarar av det här, sade han inför quarter nummer tre.

Men så blev man ängsliga, spelade bort bollar och drog på sig många onödiga fouls. Malbas kom allt närmare.
– Vi får lite nerver och blir stressade av deras spel. Vi spelar inte vårt spel och skulle lugnat ned det istället för att stressa, säger stjärnan Sofie Lundberg.

Men trots två svaga quarters så levde det in i det sista. Och när ställningen var 62–62 så var det Sofie Lundberg som efter att själv tappat bollen, jagat hemåt och stått för en av matchens höjdpunkter: Malbas vände på spelet och Lundberg tog hemjobbet och stod för en imponerande block som fick publiken att utrycka kvällens mest högljudda jubel.
– Jag passade bort bollen så jag fick kompensera. Och efter den kändes det bra men vi lyckades inte ha is i magen, säger Lundberg.

Och Lundberg stod själv för en imponerande insats, återigen. Men trots hennes storspel och att man hade ledningen med fyra poäng när det återstod en minut av matchen, så lyckades bortalaget ta igen dem poängen under den sista minuten för att ta det till förlängning.
– Det är tungt när vi leder många stunder av matchen, säger Lundberg.

I förlängningen var man numret mindre, och nog hade man behövt en Julia Valberg i toppform.
– Hon var väldigt värdefull med sina treor i början. Men jag tycker att vi steppade upp trots att hon inte var med, säger Lundberg.

Valberg själv fick istället följa matchen från sidlinjen. Och fick därifrån se Malbas sätta chans efter chans, medan Pirates såg bleka ut.

Hur var det att följa matchen vid sidan av?

– Det är inte kul, säger Valberg.

Hon är inne på samma spår som sin lagkamrat.
– Vi måste våga mer och inte bli försiktiga, säger hon.

Slutresultatet skrevs till 72–77 och Pirates får vänta på sin första seger i ettan.

Onsala Pirates – Malbas 72 – 77 (25–17, 19–17, 14–21, 8–11, 6–11)
Poäng: Sofie Lundberg 28, Julia Valberg 12, Millie Skoglund 7, Fredrika Gustavsson 5, Sandra Jonsson 5, Linnéa Valberg 5, Lovisa Ejbyfelt 4, Elin Larsson 2, Nova Rapp 2, Nelly Persson 2.