SPORT 2022-07-22 KL. 22:15

Gothia Cup slutspelat för våra lokala lag

Av John Skoglund, Carl Schöndell

Tre lag gick till fredagskvällens semifinalspel men där tog det stopp. Onsala BK killar och IFK Fjärås tjejer fick klara förluster medan Kungsbacka IF fick respass efter straffläggning. Först ett fantastiskt arrangemang på Inlag sen bra resultat från de lokala lagen under veckan.

Mathias Granstedt är en av alla spelare i Onsala BK som haft en kanonvecka under Gothia Cup. Foto: John Skoglund

Matchen mellan Kungsbacka IF pojkar 18 och Götaholm BK startade knackigt där båda lagen kände på varandra. Kungsbacka är närmast mål men motståndarna är snabba på kanterna och springer offside flera gånger i starten av matchen
Victor Martinsson och Alexander Ahl var kvicka och snabbtänkta när de hade bollen. Men det är Götaholm som kommer närmast när Kungsbackas Isak Löfstrand gör en bra räddning. Returen gick rakt ut och Arvid Lökholm rensade nära mållinjen.
Första halvlek är ett ställningskrig där båda lagen hade flera lägen att komma till riktigt heta chanser. Götaholm var ännu närmre än Kungsbacka.

Men under de sista fem minuterna i första halvlek vaknade Kungsbacka till liv genom snabbt kontringsspel med sina snabba forwards. Victor Martinsson skulle förvisso möjligtvis fått en straff när anfallaren tog sig igenom två försvarare och blev gemensamt kapad av dem.

Den andra halvleken börjar Götaholm bra och har flera heta målchanser. Isak Löfstrand håller delvis Kungsbacka IF kvar i matchen och får hjälp av sin backlinje när han inte räcker till.
Kungsbacka har småchanser och fick ett perfekt läge att bryta dödläget i matchen när Victor Martinsson slog in bollen från högerkanten. Men skottet gick rätt på målvakten som stod för en enkel räddning. Götaholm BK fortsatte att pressa och skapar tre-fyra riktigt bra lägen men Kungsbacka stod emot.

I matchens sista kvart skapade båda lagen sina lägen. Götaholm BK hade flera chanser. Försvarsspelet imponerade hos Kungsbacka IF. Närmast mål i Kungsbacka kom Arvid Lökholm och Victor Martinsson. Arvid Lökholm med ett skott utifrån som tog tätt över ribban. Victor Martinsson med ett starkt avslut efter instick från Alexander Ahl.
Men inget lag lyckas göra mål under ordinarie tid och matchen gick istället till straffläggning.

Rejält välfylld läktare när Kungsbacka IF spelade semifinal mot Götaholm BK i Gothia Cup. Foto: Carl Schöndell

Efter ordinarie tid stod det klart att det blev straffar som skulle avgöra Kungsbackas öde. Och det var Kungsbacka som började. Buropen från publiken överröstade konserten från Iron Maiden 500 meter ifrån varje gång Kungsbacka slog sina straffar, det allra högsta när Victor Martinsson klev fram men den rutinerade anfallaren var kylig.
En missad straff från Kungsbacka IF. Men målvakten Isak Löfstrand, inlånad från Åsa väckte hoppet för Kungsbacka när han räddade Götaholms fjärde straff. Men domaren ansåg att han lämnar sin linje och straffen fick slås igen.
Isak Löfstrand lyckades inte stoppa något av de följande försöken och trots hans heroiska insats i matchen blir det därför resebiljett för Kungsbacka IF, på straffar, i Gothia cups semifinal.

Gais inledde positivt och i matchminut fem gjorde Oliver Toosi 1-0 till GAIS mot Onsala BK på Bravida Arena.
- Det var ett genombrott och passning snett över och ett snyggt mål av GAIS, säger Onsalas tränare Calvin Soberon som berättar att det kändes som att laget var lite tagna av allvaret och det tog en stund innan de kom in i spelet.

Resten av första halvlek var spelet jämnare men i andra halvleks start återupprepades det från första.
– Det blev ett snabbt mål och efter det så gick luften ur oss det var en tuff match men ändå en rolig match, säger Calvin Soberon.

Matchen mellan GAIS pojkar 18 och Onsala slutade 5–0

Tidigare under kvällen spelade IFK Fjärås flickor 18 år semifinal mot IFK Göteborg. Blåvitt som nu mer satsar på damfotbollen och har ett riktigt starkt lag till start slog ut de rödvita med 3–0.

Anders Martinsson har med finess tagit sitt Kungsbacka genom Gothia Cup. Foto: John Skoglund