SPORT 2022-07-15 KL. 15:00

Från Nidingen till Stockholm på tre dagar

Av Eric Andersson

Hur går egentligen tankarna när man väljer att ställa upp i Ultratri? Tävlingen där man på tre dagar ska ta sig drygt 61 mil från Nidingen till Stockholm genom simning, löpning och cykling. Norra Halland sökte svaret hos Jonas Wirén som ställer upp i loppet för fjärde året i rad.

Från Nidingen till Stockholm på tre dagar
Fjolårets vinnare Jonas Wirén ställer upp i Ultratri för fjärde året i rad. Foto: Eric Andersson

Efter en rad Vätternrundor (315 kilometer cykling) och fyra Ironman (3,8 kilometer simmning, 180 kilometer cykling och 42 kilometer löpning) letade Jonas Wirén efter en än tuffare utmaning. 2018 var han funktionär på tävlingen Ultratri som arrangeras av Svalhögens IF. Sedan dess har han ställt upp i loppet varje år.

– Jag hade funderingar på att försöka ta nästa steg och började kolla runt efter tävlingar med långa distanser. Jag trodde inte att det fanns i Sverige men när jag upptäckte Ultratri hörde jag av mig till Robban (Robert Rundqvist, tävlingsledare) och på den vägen är det, säger Jonas Wirén.

Tävlingen inleds med nio kilometer simning från Nidingen till Röda Holmen i Onsala. Därefter cyklar deltagarna till Huskvarna utanför Jönköping innan den första tävlingsdagen är slut. Andra tävlingsdagen väntar 32 mil på cykel innan det avslutas med en dryg halvmara löpning, tre kilometer simning och ytterligare sju mil löpning dag tre.


Tora Philp firar att hon klarade av den nio kilometer långa simsträckan.


Det perfekta loppet

I ett lopp på drygt 61 mil är det svårt att få till ett perfekt lopp. I och med den långa distansen hinner det dyka upp oväntade saker längs vägen man inte räknat med inför. Och det är strävan efter det perfekta loppet som gör att fjolårets vinnare Jonas Wirén ställer upp för fjärde året i rad.

– Man vill försöka få till ett perfekt lopp. Sedan är det en väldigt trevlig tävling med ett annorlunda upplägg. Det är ovanligt att man bryter av löpningen med simning sista dagen.

Du vann förra året på tiden 32:23:51, vad är målet i år?
– Målsättningen är att jag ska göra ett bättre lopp och få en bättre upplevelse överlag. Jag ska vara mindre trött och sliten efter varje dag för att kunna stå för en bättre prestation helt enkelt. Mycket handlar om att vara fräsch inför sista dagen, är du inte det springer tiden lätt iväg.

Vilka delar av banan är tuffast?
– Det är många partier i sista löpningen som är väldigt jobbiga när man har stela ben efter simningen. Sörmlandsleden och Hammarbybacken är två ställen som är tuffa. Men i slutet av loppet längtar man nästan efter en uppförsbacke så man kan gå lite.

Fylla på med energi

För att hålla sig så fräsch som möjligt är en av nycklarna att konternueligt fylla på med energi.

– Det är avgörande att kolhydratladda på ett bra sätt. Förra året fick jag i mig 120 gram kolhydrater varje timma. Året innan det var det mycket mindre och det märktes bland annat på kroppens återhämtning efteråt. Man får inte hoppa över någonting för att det är äckligt eller jobbigt att få i sig. En stor del av sporten är att fylla på med energi.

Jonas Wirén berättar att han förra året hade återhämtat sig tillräckligt för att ge sig ut på en liten expedition en vecka efter loppet. Medan det ett annat år tog det över en månad innan han ens kunde sätta sig på cykeln igen.

– Jag var helt förstörd. Jag försökte ge mig iväg på cykeln men hade verkligen ingenting att ge.


Håkan Terelius var snabbast i simningen från Nidingen och lämnade Röda Holmen på cykel först av alla.


Ytterligare en faktor till ett framgångsrikt lopp är träningen inför. En träning som behöver vara tillräckligt tuff för att klara av distansen, men samtidigt inte så pass tuff att man skadar sig.

– Under lågsäsong försöker jag dela upp alla delar lika och där inkluderar jag även styrketräning. Löpningen är den mest lågintensiva delen för att förhindra skador. Jag tycker det är väldigt trevligt att springa långt, samtidigt är det den mest känsliga delen för skador. En del i dessa tävlingar är att överhuvudtaget komma till startlinjen och inte bli skadad inför på grund av för hård träning.

Och Jonas Wirén vet hur det är att gå in i ett Ultratri där skadebekymmer förstört uppladdningen.

– Förra året fick jag göra ett uppehåll på fem månader från löpningen. Innan loppet hade jag knappt sprungit alls och det var ingen höjdare. Jag lärde mig mycket från det, känner man minsta skadekänning är det bäst att vila helt och hållet.

När Norra Halland pratar med Jonas Wirén är det ett par dagar kvar till avresan mot Onsala och starten ute på Nidingen. Han ser fram emot tävlingen och uppmanar likasinnade att våga ta första steget och testa på tävlingen.

– Man ska inte tveka på sig själv utan våga anmäla sig. Det här är kanske höjdpunkten på mitt år för det är så jävla häftigt. Alla som är med är vinnare. Det är kul att träffa folk från andra världsdelar och köra slut på varandra. Jag ser fram emot det med skräckblandad förtjusning.

Fakta: Ultratri
Fredag:
9 kilometer simning från Nidingen till Röda Holmen
190 kilometer cykling mellan Röda Holmen och Huskvarna
Lördag:
320 kilometer cykling mellan Huskvarna och Trosa
Söndag:
23 kilometer löpning mellan Trosa och Tunanäs
3 kilometer simning mellan Tunanäs och Rangsta brygga
70 kilometer löpning mellan Rangsta brygga och Rålambshovsparken i Stockholm
Rekordtid: 27 timmar 17 minuter 14 sekunder (Johan Hasselmark, 2020)


Smockat med folk i Badhusparken
NYHETER 2022-08-12 KL. 21:05

Smockat med folk i Badhusparken

Utomhusbio under fredagskvällen - familjefilmen Encanto

SENASTE TV-NYHETERNA

Så blev betygen på friskolorna
NYHETER 2022-08-12 KL. 09:13

Så blev betygen på friskolorna

Hamnar inte i topp vid jämförelse i kommunen

Ingen brist på Lygnernvatten
NYHETER 2022-08-12 KL. 07:00

Ingen brist på Lygnernvatten

Men hushåll med egen brunn får se upp

Många ville se Peter Jöback
KULTUR & NÖJE 2022-08-11 KL. 21:37

Många ville se Peter Jöback

Man häktas för grov narkotikasmuggling
NYHETER 2022-08-11 KL. 17:00

Man häktas för grov narkotikasmuggling

Tioåring sexuellt ofredad utanför skola
NYHETER 2022-08-11 KL. 13:00

Tioåring sexuellt ofredad utanför skola

Debatt: Använd skattepengarna bättre!
DEBATT 2022-08-11 KL. 10:50

Debatt: Använd skattepengarna bättre!

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Klarar av att leva ett ”normalt liv”

Klarar av att leva ett ”normalt liv”

Under 2021 anmäldes 15 män för våldtäkt mot barn i Kungsbacka. De drabbade och anhöriga får bära med sig händelserna genom hela livet. Det här är sista delen i Norra Hallands serie om sexualbrott och dess konsekvenser.