SPORT 2022-07-11 KL. 22:13

Feststämning när Ronge knep andraplats

Av Carl Schöndell

Det var både god stämning och finbesök när Kungsbackahoppet gick av stapeln på Tingbergsvallen. Hemmafavoriten Ingrid Ronge knep en andraplats.
– Jag har verkligen höjderna så det är segt att riva ut på 1.78, säger Ronge.

Feststämning när Ronge knep andraplats
Flyger. Ingrid Ronge hade inga problem i sitt andra försök på 1.75. FOTO: Carl Schöndell

HÖJDHOPP. Gamla storstjärnorna Dietmar Mögenburg och Dalton Grant gästade höjdhoppstävlingen på Tingbergsvallen som höjdhoppslegendaren Stefan Holm tillsammans med friidrottsförbundet skapat för att ge bättre förutsättningar för unga höjdhoppare att tävla.

Höjdhoppsgalan som är en del av den tour som började i Gnesta 26 juli och avslutas i Lund redan på onsdag entrade Kungsbacka och Tingbergsvallen när hemmafavoriten Ingrid Ronge jagade JVM-kvalsgränsen på 1.82.

Och det är en något unik gala som utspelade sig på Tingbergsvallen.

– I Sverige är det ovanligt med rena höjdhoppstävlingar, de finns fina traditioner på kontinenten. I Tyskland, Tjeckien och Slovakien har kört mycket av den här typen av tävlingar. Det här är lite av en försöksperiod i år och så får vi se om vi får fart på det, säger Stefan Holm.

Utöver seniorklassen med Ronge som hemmahopp och Melwin Lycke Holm som storfavorit på herrsidan så delades priser ut i ungdomsklasserna 13, 15 och 17 för både pojkar och flickor. Med en liten fördröjning kunde sedermera publiken få se Ronge vara felfri till en början och Lycke Holm hanterade favoritskapet på bästa sätt.

Efter att ha rivit sitt första försök på 1.75 kunde Ronge med luft till ribban, enkelt glida över och ta sig upp till andraplats genom sitt andra försök. Och hon imponerade på Stefan Holm.

– Jag tycker Ingrid ser bra ut och det hade varit jättekul om hon kunde ta 1.82, säger Holm.

Men där tog det stopp, för på 1.78 var det väldigt nära, men marginalerna var inte där.

– Det är segt. Fysiskt finns allt där men det är så små marginaler. Jag behöver vara pyttelite närmare i upphoppet eller pyttelite snabbare, säger Ronge.

Men Ronge hänger inte läpp för det.

– Jag är nöjd med det, Louise Ekman som vann har hoppat 1.86 och trean har hoppat 1.80 i år, säger Ronge som själv har ett årsbästa på 1.76.

Men det menar hon beror mest på att hon vid tävlingstillfällen valt att höja ribban till 1.82 istället för att hoppa så högt som möjligt.

– Jag har inte ett jättebra årsbästa och det är det som är lite segt. Även på 1.76 har jag haft hopp högt över men det har inte suttit på 1.82, säger hon.

Det är just den där gränsen på 1.82 som hon behöver nå för att kunna ställa upp i JVM som går av stapeln i början augusti. Men tiden börjar bli kort då hon bara har två tävlingar på sig att klara av det. Något som har varit jobbigt mentalt för henne under året. Men som på senare tid blivit bättre.

– I och med att jag gjorde ett så bra fjolår så fanns det en del press på mig i år. Så i början av året gick det inte alls bra, det gick riktigt dåligt. Men sen har jag gått tillbaka till att ha roligt istället och det har blivit bättre, säger Ronge.

Huruvida hon tar sig till JVM vet vi om en vecka, då båda tävlingarna sker under veckan.

I herrklassen vann Melwin Lycke Holm på övertygande 2.14. Stjärnskottet testade efter det att slå personbästa och lade upp ribban på 2.20 men två bra försök och ett mindre står hans personbästa utomhus kvar på 2.17.


Ronge var först fram att gratulera bästa vännen Melwin Lycke Holm som vann herrklassen. FOTO: Carl SchöndellSmockat med folk i Badhusparken
NYHETER 2022-08-12 KL. 21:05

Smockat med folk i Badhusparken

Utomhusbio under fredagskvällen - familjefilmen Encanto

SENASTE TV-NYHETERNA

Så blev betygen på friskolorna
NYHETER 2022-08-12 KL. 09:13

Så blev betygen på friskolorna

Hamnar inte i topp vid jämförelse i kommunen

Ingen brist på Lygnernvatten
NYHETER 2022-08-12 KL. 07:00

Ingen brist på Lygnernvatten

Men hushåll med egen brunn får se upp

Många ville se Peter Jöback
KULTUR & NÖJE 2022-08-11 KL. 21:37

Många ville se Peter Jöback

Man häktas för grov narkotikasmuggling
NYHETER 2022-08-11 KL. 17:00

Man häktas för grov narkotikasmuggling

Tioåring sexuellt ofredad utanför skola
NYHETER 2022-08-11 KL. 13:00

Tioåring sexuellt ofredad utanför skola

Debatt: Använd skattepengarna bättre!
DEBATT 2022-08-11 KL. 10:50

Debatt: Använd skattepengarna bättre!

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Klarar av att leva ett ”normalt liv”

Klarar av att leva ett ”normalt liv”

Under 2021 anmäldes 15 män för våldtäkt mot barn i Kungsbacka. De drabbade och anhöriga får bära med sig händelserna genom hela livet. Det här är sista delen i Norra Hallands serie om sexualbrott och dess konsekvenser.