SPORT 2022-07-31 KL. 12:00

Discgolfen fortsätter växa även efter pandemin

Av John Skoglund

Vara ute i naturen, det finns inget bättre. Hälsa och motion, du får många steg ner du spelar discgolf. Du får tänka till innan kastet, så hjärnan får sin träning också. Orsakerna är många för discgolfarna i Kungsbackaskogen när fördelarna kommer på tal. Kungsbacka Discgolfklubb har precis startat.

Discgolfen fortsätter växa även efter pandemin
Sebastian Olsson visar skickligheten och löser den svåra uppgiften på Kungsbacka discgolfbana. Foto: John Skoglund

Pandemin blev en start på discgolf-boomen men även nu när samhället har kommit tillbaka till det normala fortsätter nya hitta till discarnas och korgarnas idrott.
– Det är en enkel och billig sport. Du behöver tre olika discar, putter, midrange och en distancedrive, säger Sebastian Olsson, en av grundarna till Kungsbacka Discgolfklubb. Han fortsätter berätta att många av uttrycken är hämtade från golfens värld. Exempelvis discarnas namn, med putter för de korta kasten och driver för de längsta kasten. Tre discar kostar ett par hundralappar i en sportaffär. Att spela i Kungsbackaskogen är gratis.

I golfen behöver man ta ett grönt kort för att få spela på en vanlig bana, behövs det i discgolf?
– Nej det är bara att gå ut och köra.

Kungsbackaskogens discgolfbana invigdes 2020. Det är välkände banarkitekten Lars Jansson som ritat banan som har relativt korta hål, men med mycket terräng och skog.
– För att lära sig tekniken och precisionen så är banan väldigt lärorik. Vill du komma åt att utveckla mer din längd då är Onsala discgolfbana grymt bra.
Men jag skulle säga att det här banan är den ultimata nybörjarbanan. Den är kortare men den är också väldigt teknisk, säger Sebastian Olsson och berättar vidare att det kommer småknattar tillsammans med mor eller farföräldrar som är 70–80 år äldre, så det är en väldigt inkluderande sport där man kan umgås mellan generationerna.
Kungsbackaskogen är blandskog och har en stor variation på hur mycket löv som finns på träden sett till årstiden. Det innebär att banan har flera olika skepnader och då olika förutsättningar för utövarna som gladligen traskar ut under alla årstider.
I Onsala vid kapareskolan har kommunens frisbeekastare haft sitt centrum ända sedan slutet av 70-talet och där huserar nu Onsala Discgolf på Kaparebanan. Nu har en grupp entusiaster i Kungsbacka startat upp Kungsbacka Discgolfklubb
– Den är till för är att samla ihop likasinnade som älskar den här sporten oavsett om man spelat länge, nybörjare eller bara är sugen att testa.
Det vi vet är att intresset är enormt och det finns massa smågrupper som spelar. Det vi vill göra är att samlas ihop, utbyta erfarenheter och träffa nya människor. Det är hela Kungsbackas discgolfklubb där alla är välkomna, säger Sebastian Olsson

De startade med en messengergrupp med ett tiotal som spelade i Kungsbacka, och nu har det blivit också att de åker runt och spelar andra banor.
– Tanken är att vi träffas och köra våra spontana träningar och tävlingar, kanske stående tävlingar och drömmen är att ha ett seriespel framöver.

Är banan i Kungsbackaskogen er hemmabana?

– Än så länge är det inte officiellt vår hemmabana, men det är en ambition att kunna kalla det vår hemmabana. Vi har ambitioner att samtala med kommunen att vara med att utveckla banan i Kungsbackaskogen. Både den befintliga och möjligen om det går att utöka banan.
I framtiden kanske utvidga banan till en 18-håls bana eller om det finns utrymme någon annanstans och utveckla en ny bana i Kungsbacka. För vi ser själva när vi spelar att intresset växt enormt mycket från pandemin och framåt. Folk är här uppe och krigar och spelar oavsett om det är vår, höst, vinter eller sommar.

Fakta:
Kungsbacka Discgolfklubb
Bildad 2021
Instagram och Facebook


Diskussion om bästa möjligheten att nå korgen från tee. Mellan vilka träd är bästa flygvägen.

Stöld på Fyren
NYHETER 2022-08-19 KL. 19:55

Stöld på Fyren

SENASTE TV-NYHETERNA

Tufft att hitta rätt bostad i Kungsbacka
NYHETER 2022-08-19 KL. 09:00

Tufft att hitta rätt bostad i Kungsbacka

Snart börjar förskolebygget
NYHETER 2022-08-19 KL. 07:36

Snart börjar förskolebygget

50 miljoner satsas i Frillesås – plats för 160 barn

Boende hölls fast – händelsen lex Sarah-anmäls
NYHETER 2022-08-18 KL. 18:27

Boende hölls fast – händelsen lex Sarah-anmäls

Far och son åtalas för alkoholsmuggling
NYHETER 2022-08-18 KL. 16:00

Far och son åtalas för alkoholsmuggling

Debatt: Mopedbilens vara eller icke vara
DEBATT 2022-08-18 KL. 11:00

Debatt: Mopedbilens vara eller icke vara

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

NYHETER 2022-08-19 KL. 19:55
Stöld på Fyren
SPORT 2022-08-19 KL. 15:15
City vände och vann

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Omstridda fordonet ger känsla av frihet

Omstridda fordonet ger känsla av frihet

Kungsbacka har blivit ett riktigt fäste för ungdomar som kör mopedbil. Mest av allt är det möjligheten att kunna ta sig fram som lockar.