Annons

Sporadisk jakt efter delta-viruset

Än så länge finns inget konstaterat fall av delta-varianten av coronaviruset i Halland.
Men helt säker kan man inte vara.
Alla konstaterat positiva fall sekvenseras inte.

Nyheter | 15 Juni 2021 14:49

Deltavisruset är det virus som först upptäcktes i Indien och som sedan dess har börjat sprida sig till andra delar av världen.
– Vad vi vet är att det är mer smittsamt och mer motståndskraftigt mot den första dosen vaccin. Det behövs två doser för att få ett riktigt skydd. Däremot är det inte klarlagt än om de som drabbas blir mer sjuka, säger Johanna Wiechel-Steier, kommunikationsdirektör på Region Halland.

Sekvensering

Om delta-varianten tagit sig in i Halland är svårt att riktigt säga. Vad man vet är att man inte upptäckt något fall än. Det kan samtidigt rätt lätt ta sig genom maskorna i nätet. Det är först i och med sekvenseringen som man undersöker exakt vilken virusvariant som en person är smittad med, och det görs bara med ett fåtal fall.

Tio procent

Under förra veckan gjordes 4 804 tester i Halland och av dem visade 115 positivt.
I nuläget görs det stickprover med sekvensering på tio procent av de positiva provsvaren. Dessutom görs det sekvensering på tester gjorda på personer som varit på resa, handplockade tester vid lokala utbrott samt om någon testar positivt efter att ha blivit vaccinerad eller efter att redan ha varit sjuka i covid-19 en gång.
– Men Folkhälsomyndigheten planerar en nationell inventering, så som man gjorde i våras när den brittiska varianten höll på att ta över, säger Johanna Wiechel-Steier.

Läs fler debattartiklar här

Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Social snedrekrytering till högskolan under pandemin

Vård Pandemin har förstärkt den så kallade snedrekrytering till högskolan. Studenter från högutbildade hem pluggar oftare ...

Gravida skolanställda måste skyddas bättre

Skola Kommunen riskerar vite på 100 000 kronor, gällande arbetsmiljön kopplad till covid-19 på Fjärås Bräckaskolan. "Vi bedö...

Halland har mest vaccinturism

Vård Under vecka 27 fick ungefär 24 500 personer från andra län vaccin mot covid-19 i Halland. Samma vecka valde 10 850 hallä...
Annons