Annons

SPF stöttar seniorbostäder

Hur länge ska den obyggda Onsalavägen få stoppa byggprojekt? Det undrar en markägare som nu vill bygga seniorbostäder intill i fjorden med stöd av 500 pensionärer i SPF.
Nyheter | 08 Juni 2019 07:00

Här på sommarängen ett par stenkast från fjorden vill markägaren Kent  Ahlqvist att det ska byggas 20 seniorbostäder. Hans Carlsson, ordförande i SPF Onsala, stöttar planerna. Foto: Kristian Alm

 

Hur länge ska den obyggda Onsalavägen få stoppa byggprojekt? Det undrar en markägare som nu vill bygga seniorbostäder intill i fjorden med stöd av 500 pensionärer i SPF.

 

Under många år har ny planläggning av bostäder stoppats på Onsalahalvön med hänvisning till överbelastning i trafiken. Inte förrän en ny Onsalaväg är på plats kan det bli tal om att ändra principen.

Så lät i alla fall beskedet så sent som för två år sedan när Kent och Helene Ahlqvist som äger Södra Ebbegården norr om Onsala kyrkby ansökte om planläggning av 20 seniorbostäder.

Trots att utredaren konstaterade att tomten har goda förutsättningar blev det avslag: ”inga nya bostadsområden bör planeras i Onsala förrän tidigast 2018. Detta ställningstagande är direkt kopplat till färdigställandet av nya Onsalavägen”, står det i beslutet.

Sedan dess har det inte hänt så mycket. Bygget av Onsalavägen har inte kommit igång, och den kan tidigast stå klar 2022. Trots det gör paret Ahlqvist nu ett nytt försök. Denna gång har man tagit hjälp av den stora pensionärsorganisationen SPF som påtryckning.

– Vi är många som saknar möjlighet att byta till en anpassad bostad i Onsala när villan inte fungerar längre, säger Hans Carlsson, ordförande i SPF Onsala.

– Vårt behov är nu och inte om tio år, och vi är nästan 500 medlemmar!

 

Södra Ebbegården har stora ängar med betesmark för hästar ner mot Kungsbackafjorden, och det är på en av dem bostäderna är tänkta att ligga. 20 hus i storlekar från 65 till 120 kvadratmeter.

– Naturskönt bara 300 meter från stranden och småbåtshamn, och det finns redan kommunalt va framdraget, argumenterar markägaren Kent Ahlqvist.

Han hoppas nu få gehör för planläggning. Även med ett positivt besked tar det något år, och då är förhoppningsvis bygget av Onsalavägen i gång, menar han.

På sikt hoppas han kunna utvigda området och få plats med fler bostäder.

Och kanske kan pensionärsrösterna få det hela att väga över? I Åsa lyckades SPF driva igenom ett stort projekt för några år sedan, och är nu engagerade i att försöka få igång bygget av det så kallade Bovieran.

 

 

 

Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Skolskjutsbeslut klara

Skola Nu har kommunen skickat ut beslut om skolskjuts. Förra årets hårda strid där föräldrar fick ...

Förseningar i tågtrafiken

Trafik Ett signalfel mellan Helsingborg och Ängelholm skapar just nu förseningar i tågtrafiken.Det var vid 11.30-tiden idag som ...

Slog man i ansiktet – mitt framför polisen

Blåljus Med flera slag mot ansiktet misshandlade 30-åringen en annan man. Det skulle han inte ha gjort. Vittnen till hä...
Annons