Vädret idag
Soligt
21°C
Prognos juli 21, 2018
dag
Delvis soligt
22°C
 

Spelar Schumann på Tjolöholms slott

Kungsbacka pianotrio och Stina Ekblad har konsert på Tjolöholms slott. I musik och ord gestaltar de makarna Schumanns liv.

Robert Schumann är idag betraktad som en av den musikaliska högromantikens främsta representanter och mindre känd är hans hustru, Clara Schumann. Men så var det inte under deras livstid. Då var Clara, som ansågs vara ett underbarn, en känd och upphöjd konsertpianist som försörjde sin make och deras åtta barn.

Han var manodepressiv och i mångt och mycket beroende av sin starka hustru.

De två konserterna, som hålls på Tjolöholms slotts slottshall på torsdag och fredag kväll i denna vecka, är en mellanakt till Change music festival biennal som hålls vartannat år sedan 2017.

– Vi har fått en trogen skara lyssnare och vill gärna göra något litet mindre så här in emellan, säger Malin Broman, violinist som är uppvuxen i Kungsbacka med en karriär både i Sverige och utomlands. 

Makarna Schumanns liv beskrivs med musik och i mellanakterna läser skådespelerskan Stina Ekblad ur deras brev till varandra.

– Jag älskar Schumanns pianotrio, musiken går rakt in i själen och breven berättar om Clara och Robert Schumanns liv. Vi har hittat brev som passar verken nästan kronologiskt, säger Malin Broman.

Samarbetet med Stina Ekblad fortsätter sedan tidigare.

– Hon är helt fantastisk och går gärna själv på konserter. Jag älskar när ord får möta musik och det passar verkligen bra här, säger Malin Broman.

 

Camilla Hentschel

TYCK TILL: Kommentera artikel

Kommentera detta inlägg

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

DebattLäs mer >>

ANNONS

TYCK TILL:

Är du orolig för bränder?

Visa Resultat

Loading ... Loading ...

Diskutera TYCK TILL

Kommentera

DET HÄNDERLäs mer >>

Fredag 20 juli

kl 12–15 Lilla naturhjälpen. Vi hjälps åt att röja för att hjälpa både växter och insekter att trivas bättre, växa och ha plats till bohål vid Naturum Fjärås Bräcka.

kl 18–23 Länge leve Sven-Ingvars! 2017 gick Sven-Erik Magnusson, en av vår tids största musikprofiler och artister, ur tiden. Sven-Eriks son Oscar Magnusson tar nu plats vid mikrofonen på Tjolöholms Slott.

Lördag 21 juli

kl 12–15...

Läs Mer

Sommarkampanj!