NYHETER 2021-06-25 KL. 11:46

Sommartipset: Stenugnsbageri jubilerar med restaurang

En dröm som gick i uppfyllelse, det är Solhaga stenugnsbageri i Slöinge. Här har Sara och Ante Wennerström skapat ett välbesökt bageri som i år fyller tio år. Detta firar de med att starta restaurang i det 120 år gamla huset.

Sommartipset: Stenugnsbageri jubilerar med restaurang
För tio år sedan startade Sara Wennerström Solhaga stenugnsbageri och nu öppnar hon och maken Ante dörrarna in till sitt hem och den nystartade restaurangen.

TV-klipp och nyheter



Doften av nygräddat bröd, bullar och kakor möter gästerna som besöker Solhaga stenugnsbageri. Och det var när Sara själv i egenskap av journalist besökte Riddarbageriet i Stockholm som fröet till hennes egen dröm om ett bageri började gro. Men det var först när familjen hittade huset i Slöinge som drömmen började komma närmare.
– Vi jobbade i Göteborg och bodde mitt i stan med två barn och två katter. Så började vi leta efter ett helg- och sommarhus.
Efter att ha förlorat budgivningen om ett hus i Okome, åkte familjen och tittade på huset i Slöinge som egentligen var för dyrt. Men efter att ha sett huset fanns det ingen återvändo och paret blev ägare till det charmiga men då förfallna huset från 1900.
– I uthuset fanns det en gammal stenugn som vi renoverade. Jag började blogga om min hemmabakning och mitt intresse för surdeg.



Familjen som redan stortrivdes i Slöinge bestämde sig för att lämna Göteborg och bli Slöingebor på heltid och Sara bestämde sig för att starta bageri.
– Jag sade upp mig från mitt jobb på en kommunikationsbyrå och började bygga om uthuset till ett bageri. Det är exakt tio år sedan.
Sara berättar att många lyfte på ögonbrynen, hur kan man starta ett bageri i Slöinge? Det kommer ju aldrig att gå. Men de hade fel.
– Vi såg potential här och var helt övertygade om att det skulle lyckas. Man hade börjat satsa på mat i Halland, att skapa en matregion och den visionen fastnade jag för. Ett matlän i världsklass och att få vara med och bygga det.


Restaurang


Då Solhaga stenugnsbageri i år fyller tio år firar man med att bygga om bottenvåningen i bostaden till restaurang.
– Det är kul när det händer lite nytt. Det har börjat bli lite svårt att bo i verksamheten så vi har nu skaffat ett sommarhus som vi kan bo i på sommaren. Och sedan bor vi på ovanvåningen resten av året.
Sara och Ante har  byggt upp ett restaurangkök i det gamla husets kök och nu kommer gästerna att kunna sitta i de stora salarna och äta frukost eller kvällsmeny. Och då de endast tar in 24 personer krävs förbokning.
– Den 12 juni drog vi igång frukosten mellan 9 och 14 och den 22 juni startar kvällsmenyn från kl 16 till 21. Det kommer vara en meny utifrån årstiden med spannmål som grund. Man kan göra mycket roligt med spannmål och det vill vi utforska och vi har väldigt duktig personal som gillar utmaningar.
Restaurangen är en vidareutveckling av företaget och självklart är tillväxt viktigt men det är inte allt.
– För mig är det inte det viktigaste att bli större utan att bli bättre. Vi försöker hitta vårt sätt att komma till någon slags hållbarhet, göra det man kan själv på sin lilla plätt.

Läs fler utflyktstips i Norra Halland den 18/6.

TV-klipp och nyheter

Godis till hela klassen – Leia vann teckningstävlingen
NYHETER 2024-04-19 KL. 16:30
Premium

Godis till hela klassen – Leia vann teckningstävlingen

Se intervjun med vinnaren i artikeln

Fiskgjusarna är på plats i fjorden
MILJÖ 2024-04-18 KL. 18:30
Premium

Fiskgjusarna är på plats i fjorden

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | FOTBOLL 2024-04-19 KL. 21:51
Lindome fick sin derbyrevansch
Premium | NYHETER 2024-04-19 KL. 19:30
Firar 400 år med dubbelfyrarna
Premium | HANDBOLL 2024-04-19 KL. 17:30
Klart: Aranäs värvar guldmålvakt
Premium | NYHETER 2024-04-19 KL. 14:30
Många ville stötta genom att pärla

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Lasse fixar allsång med extra allt

Lasse fixar allsång med extra allt

Lasse Kronér gör sin egen grej och bjuder in favoritartisterna till sköna kvällar på Tjolöholm.