Annons

Sommartipset: Fika i kaféstaden Alingsås

Vill du göra en dagsutflykt utanför kommunen i sommar? Varför inte besöka kaféstaden Alingsås?

Familj | 18 Juni 2021 20:55

Goda kakor på Nolby kafé och ekobageri.

FOTO: Lena Andersson

– Alingsås är en väldigt fin stad att besöka, speciellt nu under sommaren, säger Tobias Bengtson Lichy, turistinformatör på Alingsås kommun.

Han berättar att Alingsås kallas för The capital of fika och Kaféstaden. Det finns ett stort utbud av kaféer i den vackra trästaden som inte ligger längre bort än cirka en timmas körning från Kungsbacka.

Guidad fikavandring

Nygrens café, Café Viola, Nolby kafé och ekobageri och Ekstedts bageri och café är några kafén som staden har att erbjudan och som är väl värda ett besök.

Varför inte boka in en guidad fikavandring en lördag? Med samling klockan 10.30 utanför Alingsås museum tar dig guiden med på en fikaupplevelse du sent ska glömma. Det gäller bara att ha plats i magen för alla godsaker som caféerna erbjuder. Guidningen tar cirka 1.5 timma och besöker flera av stadens många caféer med temat svenska klassiker, vilket innebär kanelbulle och sju sorters kakor. Fikavandringen avslutas nära tågstationen på Grand Hotel med tårta från Gerdas bageri.

– Bokning sker genom oss på turistbyrån eller så kan man boka direkt på hemsidan, säger Tobias Bengtson Lichy.

Ekologiskt bröd

Lars Larsson, kallas för Lasse bagare och driver Nolby kafé och ekobageri. Han berättar att han var en rälsbussfantast som liten och därför har köpt en rälsbuss för att uppleva sin barndom. Rälsbussen står på gården och besökare kan köpa en korg med fika och sitta där om de vill.

De som inte vill åka rälsbuss kan sitta utomhus i trädgården eller i växthuset.

– Boka gärna innan du kommer, men visst går det bra att bara titta förbi också, säger Lars Larsson.

Han arbetar med vad han kallad mjuka värden och alla ingredienser i brödet och bakverken är ekologiska.

I samma hus som Nolby café och ekobageri finns Maria Söderberg som driver Ateljé Ullabutta sömnad och design. Där kan besökare köpa kläder direkt i butiken eller beställa. Kläderna görs med ett hållbarhetstänk, vintage och ibland av resttyger från italienska modehus.

– Jag jobbar med olika miljövärden. Jag brukar säga att jag inte jobbar med mode, utan vill att alla ska känna sig fina precis som de är och vad de passar i, säger Maria Söderberg.

K-märkt ångbåt

I Alingsås centrum finns bland annat köpcentret Storken, butiker, secondhandaffärer och en ny saluhall.

Bredvid Bolltorps handelsområde finns secondhandbutiken Älskar Loppis. Den drivs av Lena Ludvigsson, som namngett butiken efter sina känslor. Ja, hon älskar verkligen loppis, kläder, saker, böcker och porslin och har fyllt sin lilla lokal med detta.

Att ta en tur på Mjörn med den K-märkta ångbåten Herbert, som drivs ideellt av Mjörns Ångbåtsförening är en populär sommaraktivitet både för alingsåsare och turister från andra platser.

– Dessa turer är oerhört populära och platserna tar snabbt slut, så det gäller att boka i god tid, säger Tobias Bengtson Lichy.

Gräfsnäs och Nolby

Ångtåg är något annat som kanske förknippas med Alingsås. Anten-Gräfnäs- Järnväg drivs även den av en ideell förening. Järnvägens huvudstation heter Anten och ligger en mil norr om Alingsås. Resan med ångtåget går till Gräfsnäs och där finns det möjlighet till bad i sjön Anten och promenad i slottsparken vid slottsruinen.

Ett besök i Nolhaga är en upplevelse. Där finns ett vackert slott, i italiensk nyrenässansstil där man visar konstutställningar och det finns ett kafé.

Intill slottet finns en lekplats, en lantgård, ett badhus, koloniträdgårdar, sporthallar.

– Missa inte att gå en promenad vid Nolhagaviken och njut av den vackra utsikten, säger Tobias Bengtson Lichy.

Läs fler nyheter här

Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Debatt: Vi lånar Kungsbacka av våra unga

Debatt Vi lånar Kungsbacka av våra unga. Vi är skyldiga dem goda förutsättningar till ett gott liv. ...

Två till sjukhus efter flerbilskrock

Trafik Två personer fick föras till sjukhus med ambulans efter en flerbilskrock i korsningen Höglandavägen/Hällingsjövä...

Utmaning att illustrera barnbok

Nyheter Till vardags arbetar Maria Gerdle som ingenjör. På fritiden driver hon en webshop med egna produkter. Nu har Maria ...
Annons