NYHETER 2018-07-17 KL. 11:12

Sommarpolitik: Miljöpartiet

TV-klipp och nyheter

  • I sommar har alla partier utom Kristdemokraterna (som tackat nej till att delta) varsin kväll i båtmuseet, där de berättar om sin politik och svarar på frågor.

 

Den pågående värmeböljan var ett givet inslag när Miljöpartiet hade sin kväll på Båt- och sjöfartsmuseet i Onsala. 

Men mest var det mer konkret lokalpolitik som diskuterades: miljözoner i innerstaden, fritidsgård i Onsala och sjukgymnastik. 

 

Miljöpartiet rullade igång sin kväll redan under eftermiddagen, med olika aktiviteter. De allra yngsta (mest barnbarn till partiaktiva) satsade på ansiktsmålning och drakflygning, medan de som var något äldre fick möjlighet att inspektera såväl el- som gasdriven bil på nära håll samt eldriven motorsåg och båtmotor. Elisabeth Sahlsten, tidigare forskare och i dag tjänsteman på Havs- och vattenmyndigheten, hade ställt upp ett par mikroskop där nyfikna kunde titta på bland annat en näve havsbotten på riktigt nära håll. 

 

Hela kommunen kan inte betala bara för att några få inte har något att göra

 

De flesta av partiets förtroendevalda i kommunen fanns på plats för att presentera sig och sin politik. Dessutom fanns där den avgående riksdagsledamoten Agneta Börjesson och kandidater till både riksdag och region.

 

Mer läsning inför valet 2018 hittar du samlat här

 

Frågestunden blev bred, där frågeställarna inte nödvändigtvis ströks medhårs. Miljöpartiet kommer till exempel inte att göra sig till en förkämpe för en fritidsgård i Onsala. 

– Vi måste lyssna mer på vad ungdomar vill när det gäller frågor som berör dem. Den obligatoriska enkätundersökning som görs i årskurs åtta och två på gymnasiet visar att det är väldigt, väldigt liten efterfrågan på fritidsgårdar. Istället vill man ha fler aktiviteter, säger Anton Larsson, med sina 18 år Miljöpartiets yngste kandidat till fullmäktige. 

– Men det är en hel del skadegörelse i Mariedal och där säger de att de inte har någonstans att vara, kontrade en frågeställare ur publiken. 

– Då gynnar fritidsgårdar bara det lilla antal som agerar hotfullt och andra vill inte går dit. Hela kommunen kan inte betala bara för att några få inte har något att göra, svarade Anton Larsson. 

 


p>

 

Även vård och omsorg lyftes av publiken, som bland annat undrade om den tunga psykiatrin i Halland och bristen på sjukgymnastik i Onsala under sommaren och varför det flyttas pengar från vårdcentralen. Några konkreta svar på förändringar partiet vill göra gavs inte, mer än att dagvården i psykiatrin ska utvecklas. Bristen på sjukgymnaster sommartid förklarades med för lite tillgängliga personal.

– Jag satt i regionen när vårdvalet infördes och till skillnad från i Stockholm, där man också var tidigt ute, gjordes det bra här med mycket pengar i systemet. Sedan är systemet sådant att om du väljer att gå till en privat sjukgymnast istället för den på vårdcentralen, då flyttas pengarna också med, förklarade Agneta Börjesson (MP). 

 

Skaffa den digitala versionen av papperstidningen här

 

Men framför allt är det ju miljön som partiet förknippas med och många frågor rörde det området. Bland annat hade en läsare skickat in frågan om miljö inte är viktigt för Miljöpartiet, eftersom man röstat nej till att utreda fler tågstopp i Åsa.

– VARFÖR är detta en så känslig fråga när det egentligen borde vara helt självklar? Om MP hade varit ett äkta miljöparti hade denna fråga aldrig existerat!, skriver frågeställaren. 

Miljöpartiet vill visst ha fler tågstopp i Åsa, kontrade Maria Losman, förstanamn på Miljöpartiets lista i Kungsbacka och trea på region-listan där kollektivtrafikfrågan ligger. 

– I dag stannar 40 procent av Öresundstågen i Åsa och att gå från 40 till 100 procent på en gång är svårt. I dag går det att vardagspendla till jobbet, men det stannar inga tåg på kvällar och helger. Det måste det bli en ändring på. Samtidigt är vi ärliga, det går inte att göra allt på en gång, säger Losman. 

Frågan därpå var inne på liknande spår, hur kommer det sig att Miljöpartiet inte motsätter sig bygget av den nya Onsalavägen med sträckning genom ”vackra nejder och kulturminnen”? 

– Miljöpartiet är faktiskt det enda parti som har sagt nej till vägen, vi hade gärna sett en annan lösning för gång- och cykeltrafiken. Men nu har processen gått så långt och beslutet är fattat hela vägen till regeringsnivå där man inte gör några politiska avvägningar. Alla andra partier vill ha vägen och man får inte glömma att det också är ett stort antal människor som tycker att det här är en bra idé, säger Agneta Börjesson. 

Även innerstaden och möjligheten att köra bil där avhandlades.

– Vi vill ha en bilfri innerstad, men det innebär inte inga bilar alls. Det kommer fortfarande att finnas transporter till de näringsidkare som finns där, sopbilar och utryckningsfordon, säger Maria Losman som även fick en fråga om möjligheten att införa miljözoner i innerstan.

– Det är klart att det går, men det är inte det som vi har föreslagit. Vi vill ha bilfri innerstad oavsett drivmedel. Men det är klart, att införa miljözoner i Kungsbacka vore något!

 

Väl på plats i innerstaden diskuterades även tillgängligheten, eller snarare bristen på tillgänglighet, där det till exempel återkommande påpekats att stenläggningen på torget inte är handikappanpassad.

– På sistone har medvetandet om det ökat hos alla partier, det är inte en kontroversiell fråga mellan oss. Det pågår ett arbete att genomföra enklare åtgärder, men stenläggningen är svårare. Det kan ingen säga när det kan bli, säger Maria Losman.

Det ställdes även en fråga om hur bra de egentligen är på miljötänk på kommunens förvaltning för Miljö- och hälsoskydd.

– På tjänstemannanivå skulle jag säga att man har ett väldigt bra miljötänk. När kommunstyrelsen och kommundirektören ansåg att nämnden inte behövde vara fullt så laglydig, ansåg flertalet i nämnden för Miljö och hälsa och tjänstemännen att det ska vi visst, säger Christina Corin, ledamot i nämnden och får medhåll av partikamraten Thomas Lundberg, ersättare i byggnadsnämnden.

– Det är en oroande utveckling att man nu sätter en gemensam chef över både Bygg och Miljö- och hälsa. Det innebär att miljöarbetet nervärderas ytterligare ett snäpp.

 

Och slutligen Framtid Gottskär-Onsalas återkommande fråga hur partiet ställer sig inte till en gästhamn i Gottskär. 

– Vi vill verka för att Gottskär blir en aktiv turistort, jag ser en fara i om det blir en plats folk bara hägnar in sig, sover och sedan åker till Göteborg för att jobba, svarade Thomas Lundberg.



TV-klipp och nyheter

Nykomlingen från hela Kungsbacka
FOTBOLL 2024-03-29 KL. 14:08
Premium

Nykomlingen från hela Kungsbacka

Utsatt jobb – men Krister trivs med att vara polis
NYHETER 2024-03-29 KL. 09:00
Premium

Utsatt jobb – men Krister trivs med att vara polis

Samarbeten nyckeln till att vinna kamp mot brottsligheten

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | NYHETER 2024-03-30 KL. 07:00
Satte rekord med triss i konserter
Premium | FOTBOLL 2024-03-29 KL. 15:00
Kungsbackaquizet med det svarta fåret
Premium | FOTBOLL 2024-03-29 KL. 14:08
Nykomlingen från hela Kungsbacka

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Lasse fixar allsång med extra allt

Lasse fixar allsång med extra allt

Lasse Kronér gör sin egen grej och bjuder in favoritartisterna till sköna kvällar på Tjolöholm.