Annons

Solparken i Frillesås har startat upp

Att allt fler ser solen som framtidens energikälla märks inte enbart på att antalet solpaneler på våra villatak ökar. Nyligen driftsattes även Kungsbackas andra solpark, utmed E6 i Frillesås.

Jobb & Pengar | 11 Februari 2020 11:30

Så här ser den ut; solparken invid E6 i Frillesås.

FOTO: Evig El

Parken, som har 1 344 solpaneler och som beräknas kunna ge 450 megawattimmar per år, ägs av det privata kooperativet Evig El, som hittills enbart investerat i vindkraft.

Planerar att bygga ut

– Det här är vår första solpark. Den har monterats under hösten och driftsattes i december. Man kan säga att solel är ett nytt affärsområde för oss. Planer för att bygga ut med en till två delar till i Frillesås finns redan och vi tittar även på två till tre andra ställen i Sverige som kan vara lämpliga för nya solparker, säger Lars Andrén, styrelsesuppleant i Evig El.

”Mest sol längs kusten”

Kooperativet arrenderar redan marken i Frillesås där den nya solparken är belägen. En bit därifrån står ett av Evig Els nio vindkraftverk. De övriga åtta är spridda över hela landet.

– God tillgång på sol finns framförallt längs kusten. Men vindkraftverk är smartare att sprida. Blåser det inte på ett ställe, brukar det blåsa någon annanstans istället, förklarar Lars Andrén.

”Kooperativ passar många”

I takt med att intresset för solel ökar blir priserna på solceller allt mer konkurrenskraftiga. Andrén tror lika starkt på solelen som på kooperativet som driftsform.

Solpark Frillesås, Evig El, Lars Andrén
Lars Andrén tror starkt på kooperativet som driftsform. FOTO: Evig El

– Som medlem i ett kooperativ kan man få tillgång till billig solel utan att behöva sätta upp egna solceller på taket. Det passar till exempel bra för den som bor i ett K- eller Q-märkt hus, eller för den som inte kan eller vill investera i en komplett solcellsanläggning. Kooperativ passar även den som bor i lägenhet och som därför inte gör av med så mycket el, förklarar han.

Norra Halland har tidigare berättat om den solpark som snart ska uppföras i Gällinge. Sedan tidigare finns en i Äskatorp. Så snart får Kungsbacka tre solparker inom kommungränsen.

Betyder det att ni får konkurrens?

– Nej, vi blir aldrig konkurrenter. Det finns alltid utrymme för mer elproduktion. Ju fler som bygger desto billigare blir det istället.

Vad ser du som det största problemet med solel just nu?

– Informations- och kunskapsspridning är en utmaning. Och så behöver vi stabila regelverk för solcellsbidrag och annat som vilar på stabila regeringsbeslut. Några andra problem finns inte med solel. Solceller är det ingen som kan ha något emot. Och vi väljer alltid mark som inte går att använda till så mycket annat, när vi tittar på nya lokaliseringar – så att hållbarhetstanken finns med i alla led.

Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Bilhall kan flytta till Frillesås

Jobb & Pengar Planerna på en bensinmack öster om Frillesåsmotet har dragit ut på tiden. Nu lanserar markägarna en ny idé – ...

De backar efter kritiken

Bandy Bandyförbundet ville införa förlängningar och straffläggningar i grundserien. Men efter kritik har de valt att ...

Veckans läsarbilder: Vilda djur

Familj Veckans läsarbilder är ett gäng mer eller mindre vilda djur. Maja Elisson bjöd på en video frå...
Annons