Annons

Solig vandring på holmen - men utgrävning får vänta

Många valde stranden före promenad under den soliga lördagen. Men det fanns de som ville veta mer om historien bakom Hunehals borg.
– Havet var den infrastruktur som fanns, berättar guiden Rose-Marie Eriksson.

Nyheter | 09 Augusti 2020 07:00

Rose-Marie Eriksson guidade en lätt trupp bestående av Thomas och Iréne Hall, samt Clas Lindvall, runt det gamla borgområdet. "Förra veckan var vi 19 personer", säger Rose-Marie Eriksson.

FOTO: Daniel Blomqvist

Just denna lördag stekte solen över Kungsbacka, och många valde kanske därför stranden. Men det fanns de som slöt upp när det var dags för historisk vandring.

– Förra lördagen var det 19 personer, men då var det väl lämpligare väder, säger Rose-Marie Eriksson som är ordförande i föreningen Hunehals borg.

Danska Halland

Med 1200-talet som bakgrund gick sedan vandringen längs stigar och vallar vid det forna borgområdet. Kanske påbörjades en tidig modell av borgen av Nils Valdemarsen, som var ett så kallat frillobarn till den danske konungen. Men det var hans sonson, greve Jacob Nielsen som tog tag i bygget på riktigt.

– Det här var innan Sverige till skillnad från Danmark var bildat som rike. Vi tillhörde Danmark och Jacob Nielsen var greve av norra Halland, berättar Rose-Marie Eriksson.

Vattnet livnärde, handel och fiske var viktiga komponenter, och dessutom krävdes ett försvar.

– Havet var den infrastruktur som fanns på den tiden, fortsätter guiden.

Präglade mynt

Promenaden gick igenom området där den gamla förborgen låg, och vid ett ställe berättar Rose-Marie Eriksson att det ett par decimeter under jordytan ännu ligger rester av den gamla kullerstensvägen som ledde upp till huvudborgen.

Men några planer på att frilägga den verkar inte finnas i nuläget. Mest på grund av de resurser som finns är prioriterade till annat.

– Vi tror att man präglade mynt här också en gång i tiden. Och vi vill gärna utforska den biten mer och hoppas att vi ska kunna gräva fram bevis för detta, förklarar Rose-Marie Eriksson. (Se mer längre ner).

Aktiv greve

 Greve Jacob Nielsen låg inte på latsidan. Förutom att bygga Hunehals borg satte han även spadarna i backen i Varberg och låg bakom uppförandet av Varbergs fästning, berättar guiden.

Historia finns det minst sagt gott om ute vid Hanhals holme. Och för den som vill ta sig en promenad på egen hand finns det skyltar med text och information för historieintresserade.

 

Ingen utgrävning i år

I vintras skrev Norra Halland om att medeltidsdagen vid Hanhals holme uteblir denna sommar. Detta på grund av att en arkeologisk utgrävning var planerad, vilket skulle ta för mycket tid och resurser. Men på grund av coronapandemin är nu även utgrävningen skjuten på framtiden.

– Vilket blir lite besvärligt, för nu har vi ju fått pengar, så nu blir det en massa blanketter att fylla i och förklara, säger Rose-Marie Eriksson.

Först var tanken att skjuta på utgrävningen till hösten, men i dagsläget är planen att komma igång nästa vår.

– Det är framskjutet ett år, så det blir i maj nästa år istället, säger Rose-Marie Eriksson.

 

Läs även: Ingen medeltidsdag i sommar

Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Stoppade lastbil – hittade tjuv med motorcykel

Blåljus När polisen kontrollerade en lastbil i natt, hittade de en misstänkt tjuv med en nystulen motorcykel i skå...

Älgolycka på E6

Blåljus Flera fordon har krockat på E6 mellan Kungsbacka och Sandsjöbacka. Det är mycket begränsad framkomlighet. Olyckan inträffade 06:16 ...

Halländsk bokmässa inställd

Nöje & Kultur För första gången på sju år ställs bokmässan i Halland in. Restriktionerna som följer ...
Annons