FAMILJ 2020-08-09 KL. 07:00

Solig vandring på holmen - men utgrävning får vänta

Många valde stranden före promenad under den soliga lördagen. Men det fanns de som ville veta mer om historien bakom Hunehals borg.
– Havet var den infrastruktur som fanns, berättar guiden Rose-Marie Eriksson.

Solig vandring på holmen - men utgrävning får vänta

TV-klipp och nyheter



Just denna lördag stekte solen över Kungsbacka, och många valde kanske därför stranden. Men det fanns de som slöt upp när det var dags för historisk vandring.

– Förra lördagen var det 19 personer, men då var det väl lämpligare väder, säger Rose-Marie Eriksson som är ordförande i föreningen Hunehals borg.

Danska Halland


Med 1200-talet som bakgrund gick sedan vandringen längs stigar och vallar vid det forna borgområdet. Kanske påbörjades en tidig modell av borgen av Nils Valdemarsen, som var ett så kallat frillobarn till den danske konungen. Men det var hans sonson, greve Jacob Nielsen som tog tag i bygget på riktigt.

– Det här var innan Sverige till skillnad från Danmark var bildat som rike. Vi tillhörde Danmark och Jacob Nielsen var greve av norra Halland, berättar Rose-Marie Eriksson.

Vattnet livnärde, handel och fiske var viktiga komponenter, och dessutom krävdes ett försvar.

– Havet var den infrastruktur som fanns på den tiden, fortsätter guiden.

Präglade mynt


Promenaden gick igenom området där den gamla förborgen låg, och vid ett ställe berättar Rose-Marie Eriksson att det ett par decimeter under jordytan ännu ligger rester av den gamla kullerstensvägen som ledde upp till huvudborgen.

Men några planer på att frilägga den verkar inte finnas i nuläget. Mest på grund av de resurser som finns är prioriterade till annat.

– Vi tror att man präglade mynt här också en gång i tiden. Och vi vill gärna utforska den biten mer och hoppas att vi ska kunna gräva fram bevis för detta, förklarar Rose-Marie Eriksson. (Se mer längre ner).

Aktiv greve


 Greve Jacob Nielsen låg inte på latsidan. Förutom att bygga Hunehals borg satte han även spadarna i backen i Varberg och låg bakom uppförandet av Varbergs fästning, berättar guiden.

Historia finns det minst sagt gott om ute vid Hanhals holme. Och för den som vill ta sig en promenad på egen hand finns det skyltar med text och information för historieintresserade.


Ingen utgrävning i år


I vintras skrev Norra Halland om att medeltidsdagen vid Hanhals holme uteblir denna sommar. Detta på grund av att en arkeologisk utgrävning var planerad, vilket skulle ta för mycket tid och resurser. Men på grund av coronapandemin är nu även utgrävningen skjuten på framtiden.

– Vilket blir lite besvärligt, för nu har vi ju fått pengar, så nu blir det en massa blanketter att fylla i och förklara, säger Rose-Marie Eriksson.

Först var tanken att skjuta på utgrävningen till hösten, men i dagsläget är planen att komma igång nästa vår.

– Det är framskjutet ett år, så det blir i maj nästa år istället, säger Rose-Marie Eriksson.

 

Läs även: Ingen medeltidsdag i sommar

TV-klipp och nyheter

Fiskgjusarna är på plats i fjorden
MILJÖ 2024-04-18 KL. 18:30
Premium

Fiskgjusarna är på plats i fjorden

Målar med händerna
KONST 2024-04-17 KL. 19:00
Premium

Målar med händerna

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | NYHETER 2024-04-18 KL. 19:30
Snart klart med toaletter och duschar
Premium | MILJÖ 2024-04-18 KL. 18:30
Fiskgjusarna är på plats i fjorden
Premium | SPORT 2024-04-18 KL. 15:00
Klassikern ser ut att locka 900 löpare

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Lasse fixar allsång med extra allt

Lasse fixar allsång med extra allt

Lasse Kronér gör sin egen grej och bjuder in favoritartisterna till sköna kvällar på Tjolöholm.