Annons

Social räv väcker blandade känslor

Ibland kommer vildmarken närmare än de flesta nog tänkt sig.
I Vallersvik traskar en räv omkring och gör hembesök både här och där.
– Det är jättefint att titta på den. Men också lite oroligt med små barn, säger Sofie Albertsson, en av många som lyckats fånga räven på bild hemma i den egna trädgården.

Familj | 25 November 2020 13:04

En ovanligt social räv traskar sedan en tid tillbaka bland villorna i Vallersvik, där den blivit lite av lokalkändis och populärt fotomotiv. Troligen har den vant sig vid människor efter att regelbundet ha blivit matad. "Rävar är väldigt sällskapliga av sig, de hör till gruppen hunddjur. I till exempel USA finns det de som har den som husdjur. Men det är verkligen ingenting jag skulle rekommendera, rävar är reda sadister med inredningen, säger Hanna Ångman, kommunekolog i Kungsbacka.

FOTO: Stefan Johansson

Det är inte första gången det har rapporterats om nyfikna och sällskapliga rävar i villaområdena i Åsa och Frillesås. Just den här räven håller till i trakten av Vallersvik, där Sofie Albertsson såg den första gången i slutet av sommaren.

– Då började den komma hit, stanna till lite och leka i trädgården, berättar Sofie.

Räven har gjort sig hemmastadd på bland annat Sofie Albertssons altan. Foto: Sofie Albertsson.

 

Näsan mot dörren

Hon har rätt bra koll på djuret, den brukar passera förbi trädgården mest varje dag. Den har också blivit mer och mer social.

– En gång när jag gick ut i trädgården med barnen för att titta på räven kom den, kanske inte springande men lunkande mot oss, tills den bara var ett par meter ifrån. När vi gick in och stängde altandörren bakom oss fortsatte den så att den hade näsan mot dörren och tittade som att vadå, får inte jag komma med in? Sedan var den kvar länge på altanen, gick omkring, hoppade upp på en solstol…

Samtidigt känns det lite fel att räven är så tam, nästan som en hund.

– Men den ser inte sjuk ut, som rävar ofta gör om man kommer tillräckligt nära för att se dem. Tvärtom är den jättefin i pälsen, den riktigt glittrar. Fast på sistone har den börjat halta.

Magnar Jacobsen har fångat räven på flera bilder. Foto: Magnar Jacobsen

 

Foto: Magnar Jacobsen

 

Foto: Magnar Jacobsen

 

Räven matas

Att räven blivit så pass tam beror troligen på att den får mat. I olika trådar på Facebook går det att läsa ut att det finns ett antal som brukar mata den regelbundet.

Också om Sofie Abrahamsson på ett sätt tycker det är roligt med räven så precis inpå knuten, gnager det också lite grann. Barnen är små och räven är trots allt ett vilt djur.

– Min ett och ett halvt-åring brukar sova utomhus i vagnen. Det är klart att man alltid håller uppsikt, men med räven i närheten blir det än mer noga.

Morrat mot vissa

Bonde Nilsson, en av kommunjägarna, har blivit kontaktad om räven av flera omkringboende.

– Om man kommer för nära räven kan den känna sig instängd och gå till anfall. Den har också morrat mot vissa, säger han.

Än så länge har Bonde Nilsson inte sett räven själv, de samtal han har fått om den har varit kvällstid när det varit för mörkt.

– Men om vi ser den vid rätt plats och tillfälle, då kommer vi att ta bort den. Den har ju troligen blivit så här tam eftersom den får mat. Om den då dessutom är halt, så har den på så sätt kunnat hålla sig vid liv längre. Det är ine förbjudet att mata rävar, men det är kanske inte så lämpligt, säger Bonde Nilsson.

Se film på räven på Norra Hallands facebooksida.

Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Gräsmattan totalförstördes av vildsvin

Bostad Vildsvinsstammen verkar ha minskat betydligt, men trots detta drabbas fortfarande vissa villaägare av djurens framfart. Rune och Birgitta Odströ...

Hemsk syn mötte jägaren

Nyheter För några veckor sedan utspelade sig makabra scener när ett påkört men ännu inte avlidet ...

Bli vän med vintern – med Visit Hallands app

Kungsbacka Känner du dig extra vinterdeppig i pandemins spår? Misströsta inte. Appen A day in Halland har bytt ...
Annons