Annons

Snart intar Systrarna musikscenen i Halland

Hallands musikscen ska bli mer jämställd. I projektet Systrarna ska unga kvinnliga musiker kunna utvecklas, tillsammans.

Halland | 26 Mars 2021 18:56

Ett nytt projekt – enbart för unga kvinnliga musiker – ska göra Hallands musikscen mer jämställd. Musikkändisarna Mollie Minott och Marika Wittmar agerar mentorer.

FOTO: David Wall/Samuel Lundh

Det är Musik Hallandia och Studiefrämjandet Halland som tillsammans bestämt sig för att verka för en mer jämställd musikscen i Halland.

Gemenskap och uppmuntran

Med inspiration från ett systerprojekt i Gävleborg som drivits framgångsrikt sedan 2012 och start i september erbjuder man unga kvinnliga musiker i åldrarna 15 till 25 att delta i ett mentorprogram vars mål är att bygga en gemenskap i vilken unga halländska tjejer kan uppmuntra varandra i sitt musikskapande.

Knuff i rätt riktning

En behöver inte vara fullfjädrad artist för att få delta. Men viljan att utvecklas tillsammans med en grupp tjejer som förenas av samma mål måste finnas. Bäst lämpar sig Systrarna för tjejer som redan börjat skapa egen musik och som nu vill få en knuff i rätt riktning.

Ansökan öppnar den åttonde april.  Det första ”läsåret” löper från september 2021, till maj 2022. Under denna tid ska Systrarna ledas av de två mentorerna Mollie Minott och Marika Wittmar.

Mollie agerar mentor

Mollie Minott, 25, är hemmahörande i Varberg. Med sin medverkan i TV-programmet Idol blev hon känd och älskad av hela svenska folket. Som soul/pop-sångerska släppte hon sin första egna singel 2017. Sedan dess har hon varit med och skrivit och producerat alla sina låtar. Sedan 2019 är Mollie Minott signad till Ninetone Group där hon för en tid sedan släppte sin tredje singel – ”False Alarm”.

Välrenommerad ledare

Musikprofilen Marika Wittmar har en annan bakgrund. Hon är utbildad vid Högskolan för Scen och Musik i Göteborg och har en bred repertoar som sångerska, låtskrivare, musiker och sångcoach. Det senaste decenniet har hon varit aktiv i olika band och projekt inom folk- och världsmusikgenren. Hon har även verkat som teatermusiker. Just nu är Marika Wittmar aktuell med ny musik med sitt band WITTMAR.

Workshops för utveckling

Under projekttiden är det tänkt att deltagarna ska träffas en heldag varje månad för att ha workshops och föreläsningar. Mellan träffarna får deltagarna uppgifter att arbeta med, som följs upp genom digitala avstämningar.

Tanken är att projektets olika moment ska ge deltagarna möjlighet att utvecklas som låtskrivare, musikproducenter och scenpersonligheter. De ska även ge ökad inblick i musikbranschen.

”Grymt viktigt initiativ”

– Jag tycker att Systrarna är ett grymt viktigt initiativ för att dels öka jämställdheten inom musikbranschen, dels skapa och uppmuntra till nätverkande och kreativitet mellan unga låtskrivare och musiker. Det är viktigt att det finns forum där fokus ligger på att hjälpa och stötta varandras kreativa processer snarare än att vara konkurrenter, säger Marika Wittmar i ett pressmeddelande.

Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Mamma dödshotade skolkuratorn – får böta

Kungsbacka När skolkuratorn informerade mamman till en skolelev i Kungsbacka om att hon tänkte göra en orosanmälan ...

Kammarmusik av världsklass i Kungsbacka

Kungsbacka I augusti nästa år är det dags. Då går nästa upplaga av den uppskattade kammarmusikfestivalen Change Music ...

Ny miljömärkning för fritidsbåtshamnar

Nyheter En bra fritidsbåtshamn erbjuder lä och skydd mot alltför höga vågor. Men på många så...
Annons