Annons

Skyddsstoppet hävt på Individ- och familjeomsorgen

Skyddsstoppet som infördes för alla externa besök till myndighetsutövande socionomer i fredags eftermiddag är nu hävt.
Fack, kommun och Arbetsmiljöverket har bestämt att ta bort lås på dörrar så att inga flyktvägar kan blockeras.

Nyheter | 13 Januari 2020 15:55

I fredags infördes ett skyddsstopp för en del av Individ- och familjeomsorgens arbete, eftersom skyddsombuden ansåg att de handtag med lås som fanns mellan mötesrummen gjorde att flyktvägen ut ur rummet riskerade att blockeras. Nu tas de bort. "Men från ledningens sida anser vi att det istället blir osäkrare nu", säger förvaltningschef Karin Martinsson.

FOTO: Ann Kristin Ekman

Det var efter en skyddsrond i de nya, aktivitetsbaserade lokalerna i Stadshuset som genomfördes i förra veckan, som facket begärde ett skyddsstopp för myndighetsutövande socionomer, det vill säga möten där socionomer ger klienter någon form av besked om åtgärd, till exempel omhändertagande av barn eller avslag på sökt behandling.

Handtag

I det nya kontorslandskapet finns det även ett antal speciella mötesrum, men enligt skyddsombudens uppfattning var de inte säkra nog, om det skulle uppstå en hotfull situation med en klient.
Det behövs nyckelkort för att komma in i rummen utifrån, rummen är dessutom förbundna med varandra, två och två, med en dörr. Det är låset på de dörrarna som är själva stötestenen. Handtaget var av samma typ som finns på många offentliga toaletter, där man helt enkelt låser genom att dra handtaget uppåt.

– Det är den sort som till exempel finns på psykiatrin i Sahlgrenska och på andra individ- och familjeomsorger. Vi har inte bara hittat på, säger Karin Martinsson, förvaltningschef Individ- och familjeomsorg.
Facket har däremot velat få bort låsen helt och hållet.
– Det handlar om att det måste finnas en flyktväg ut ur rummet, om något skulle hända, att det inte ska gå att bli inlåst, säger Viktor Engelhardt, skyddsombud för akademikerförbundet på Individ- och familjeomsorg.

Angränsande rum

Fram tills dess att handtaget är utbyta, kommer Ifo:s personal ha möjlighet att boka även angränsande rum, för att vara säker på att ingen i rummet bredvid kommit åt att låsa dörren från det hållet.
Under den tid som skyddsstoppet gällde tvingades personalen på Ifo enligt Karin Martinsson att avboka omkring tio möten med klienter.

Skyddsstoppet hör inte samman med den Lex Sarah-anmälan som personal på förvaltningen gjorde i december, inför flytten till de nya lokalerna. I det fallet handlar det om att kunna upprätthålla sekretessen. Anmälan behandlas fortfarande. 

Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Elnätspriset: Kungsbacka dyrast i Halland

Jobb & Pengar Trots en sänkning har Kungsbacka den högsta elnätsavgiften för lägenheter i Halland. 106,3 öre per kilowattimme. ...

Frontade misskött bolag – döms för brott

Jobb & Pengar Den 46-årige kungsbackabon stod registrerad som styrelseledamot i bolaget. Men i själva verket sköttes och ägdes fö...

Debatt: Naturens mångfald hotas

Debatt Sånglärkans drill var länge ett av de tydligaste vårtecknen. Men det vi förknippar med årstidernas ...
Annons