Annons

Skyddsjakten på varg stoppas av domstol

Skyddsjakten på den varg som siktats på flera platser i Kungsbacka kommun och även tros ha rivit får i Veddige under sommaren har stoppats.

Kungsbacka | 15 September 2020 19:15

Varghannen som vandrat runt i Halland hela sommaren får fortsätta leva ännu en tid.

FOTO: Pixabay

Så snart Länsstyrelsen Hallands beslut om skyddsjakt på vargen fattades sent i fredags skickades två överklaganden in till Förvaltningsrätten.

Efterlyser rovdjursstängsel

Bakom ett av överklagandena ligger föreningen Jaktkritikerna, som påpekar att fårägaren som fått sina får rivna av vargen redan efter den första attacken, som ägde rum 23 juli, haft möjlighet att skydda sina djur genom att exempelvis sätta upp rovdjursstängsel.

”De har funnit substans”

– Det är ett överklagande på vårt beslut som har kommit in till Förvaltningsrätten. De har funnit att det finns substans i överklagandet och har därför beslutat sig för att stoppa skyddsjakten temporärt, säger Martin Broberg, naturvårdshandläggare på Länsstyrelsen till SVT Nyheter Halland nu i kväll.

Varg, wolf,
Enligt ett av överklagandena har den fårägare som drabbats av vargens framfart haft gott om tid och möjligheter att skydda sina djur mot den kringstrykande ulven. FOTO: Pixabay

Kan stoppa jakten helt

Senast den 18 september ska länsstyrelsen komma in med kompletterande uppgifter till Förvaltningsrätten. I väntan på att domstolen ska kunna fatta beslut om att jakten kan börja, eller avblåsas helt, har den planerade skyddsjakten stoppats tills vidare, genom så kallad inhibition.

Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Nu ska vargen skjutas

Kungsbacka Den varg som under sommaren uppehållit sig i Halland ska skjutas. Det fattade Länsstyrelsen beslut om i fredags ...

Filmklipp: Ensamvarg siktad vid ridklubben

Nyheter På söndagsmorgonen siktades återigen en varg inom kommungränsen, den här gången vid Kungsbacka ridklubb. Ögonvittnet Louise ...

90-åring med K-pistar frias från vapenbrott

Kungsbacka Den snart 90-årige man som åtalats för vapenbrott sedan han i februari 2018 ertappats av polisen med två kulsprutepistoler, ...
Annons