Vädret idag
Soligt
12°C
Prognos april 25, 2019
dag
Delvis molnigt med skurar
20°C
 

Sköt katt med hagelgevär – döms för brott

En man försökte ta livet av sin katt genom att skjuta den med ett hagelgevär, men lyckades enbart skada den i benet. Tingsrätten bedömer att han utsatte katten för onödigt lidande och dömer honom för brott mot djurskyddslagen.

 

Katten hade lärt sig att öppna dörrar och fönster och rymde hemifrån ofta. Det var orsaken till att den 47-åriga mannen, som är boende i Kungsbacka kommun, hade bestämt sig för att ta livet av den. Han tog ett hagelgevär, stängde in katten i en bur och åkte ut i skogen. Där släppte han ut katten ur buren, siktade på den på cirka två meters avstånd och fyrade av ett skott som träffade den i benet. Katten försökte fly och mannen avfyrade ännu ett skott på sex till sju meters avstånd men fastnade med geväret i jackan och lyckades inte träffa katten. Den smet iväg. Mannen förstod att katten var skadad då det fanns blodspår på marken och letade efter den i två dagar för att kunna avsluta dennes lidande, men han hittade inte katten. Den hittades senare av en granne som tog den till veterinären där den fick avlivas på grund av sina skador. Mannen uppger i polisförhör att han inte hade som avsikt att skada katten, utan att det var meningen att avlivandet skulle gå snabbt och smärtfritt till.

 

Enligt Jordverkets föreskrifter om avlivning av djur får katter avlivas med hagelgevär riktat mot kattens huvud på högst två meters avstånd om katten fångats i en fälla. Djuret ska skjutas så att hjärnan träffas och skadas på ett sådant sätt att djuret omedelbart förlorar medvetandet. Tingsrätten bedömer att mannen inte följt dessa föreskrifter och att han utsatt katten för onödigt lidande. Han döms därmed för brott mot djurskyddslagen. Straffet blir dagsböter på totalt 28 800 kronor.

Julia Sandstén Vikberg
0300-52 13 64 julia.sandstenvikberg@norrahalland.se

TYCK TILL: Kommentera artikel

Kommentera detta inlägg

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

NYHETER

DebattLäs mer >>

ANNONSTYCK TILL:

När nya badhuset invigs höjs biljettpriset kraftigt. Rätt eller fel?

Visa Resultat

Loading ... Loading ...

Diskutera TYCK TILL

Kommentera

DET HÄNDERLäs mer >>

Onsdag 24 april

kl 11–13 Seniorsimning i Kungsbacka simhall tillsammans med träffpunkterna.

Kl 13.15–16 City träffpunkt: sticka, pyssla, spela, prata, fika.

kl 12–13 Digital hjälp för seniorer på Fyren.

Kl 16.30–17.30 Språkcaféet i Kaffebaren. Kom och prata italienska och tyska. Drop-in. Arr: Marina Abate Harvey.

Kl 17–18 Tyst afterwork i Varlakyrkan.

Kl 18.30 Blomsterprakt i Kungsbacka. Temakväll om hur man får...

Läs Mer

Så här funkar eNH!