I ett strilande duggregn drog Tjolöholms skördefest i gång på fredagen. Stämningen var god bland de som trängdes i Magasinet och provsmakade lokala produkter. Samtidigt passade kommunen på att dela ut både miljöpriset och arkitekturpriset.


Skördefesten varar hela helgen, och förhoppningsvis blir vädret bättre, för nu var det lite frusna och blöta besökare som ilade mellan stånden.


Från scenen delades årets miljöpris ut, det 25:e i ordningen. Bland många nominerade var det Lygnerns vattenråd som tog hem priset för sitt arbete med att skydda Rolfsåns vattensystem tvärs över fem kommungränser.


– Kungsbacka är faktiskt ett föredöme när det gäller att uppmärksamma vårt arbete, och jag är ute i många skolor och berättar, sade Peter Nolbrant, en av representanterna för vattenrådet.
En stund senare var det dags för arkitekturpriset, eller rättare sagt prisen, för det handlar både om en byggnad och en stadsmiljö.


Byggnadspriset gick till Deromes nybygge Sandlyckan i Kullavik. 


"Som en del i en helhet har arkitekten skapat en modern hustyp med släktskap till traditionell arkitektur i volymer, färg och material".

Stadsmiljöpriset gick till Noaks ark nya djurhus i Onsala.


"Med traditionella material och kulörer i ett enkelt uttryck har arkitekten skapat en modern miljö för barnverksamhet och utbildning i samklang med naturen och med stor hänsyn till platsens kulturmiljö".