Annons

Skolvägen blir längre – men för sent

När familjen sökte skolskjuts för sin dotter í höstas blev det nej. Plötsligt hävdade kommunen att det var under tre kilometer till skolan. Men i de nya riktlinjerna är skolvägen återigen över tre kilometer.

Skola | 15 Maj 2020 07:02

Inför läsåret 2019-20 centraliserades och skärptes reglerna för vilka barn som har rätt till skolskjuts. Det innebar mängder av överklaganden, där kommunen i majoriteten av fallen fick bakläxa i förvaltningsrätten.

Ny mätning

Förra veckan kunde Norra Halland berätta att skolförvaltningen nu gjort om tolkningen av skolskjutsreglerna inför nästa läsår. Teknikförvaltningen har mätt upp alla skolvägar och gjort en trafiksäkerhetsbedömning som är generösare än den som skolförvaltningen tillämpade i höstas.

Och det får i vissa fall smått absurda konsekvenser. En familj i västra delarna av kommunen blev i höstas plötsligt utan skolskjuts. Kommunen hävdade att familjen bodde aningen innanför minimigränsen på tre kilometer, trots att man enligt tidigare mätningar haft rätt till skjuts. Men när familjen nu kollat de nya riktlinjerna inför hösten bor de återigen 100 meter utanför trekilometersgränsen och har rätt till skolskjuts.

Margareta Ljungkvist, verksamhetschef på förvaltningen på För- och grundskola bekräftar att det troligen är den nya mätningen som ligger bakom:

– Teknik gjort en genomgång av vägnätet och uppdaterat det i den databas som vi använder för skolskjuts. Vi även tagit hänsyn till domar från Förvaltningsrätten. Det innebär att vissa vägsträckor är bedömda som godtagbara som skolvägar för äldre elever medan yngre elever hänvisas till andra skolvägar, trots att de ska ta sig till samma skola, vilket jag tror är fallet i detta ärende.

För sent

Bra för familjen alltså? Nja, deras dotter börjar i höst i årskurs sex, och då krävs det fyra kilometer till skolan för att få skjuts. Så de blev snuvade på ett år.  Familjen tycker att kommunen borde bjuda på busskort nästa läsår som plåster på såren. Det lär nog knappast ske. I så fall skulle kommunen få bjuda på många busskort till de familjer som inte fått förrän långt in på läsåret.

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Skyddstillsyn för flera trafikbrott

Blåljus En 38-årig man med missbruksproblematik, har dömts till skyddstillsyn istället för fängelse för grov ...

Mordbrännares bekant begärs häktad

Blåljus En kvinna bekant med den 35-årige man från Kungsbacka som sitter häktad för bland annat grov ...

Utbildning ska ge bättre företagsklimat

Jobb & Pengar Efter några år med uppgång rasar Kungsbacka återigen på Svenskt näringslivs rankningslista över bästa företagsklimat. ...
Annons