27 September 2019 15:46 | Stefan Pettersson

Tuffa tider väntar. Ja i varje fall för många av landets kommuner. Enligt Aftonbladet är det ekonomisk kris för en tredjedel av kommunerna.

Nu är kris att ta i när det gäller Kungsbacka, men det finns även ekonomiska problem här. År 2023 pekar befolkningsprognosen på att Kungsbacka passerar 90 000 invånare. Det är självklart mycket positivt att Kungsbacka växer, men det innebär samtidigt att det behövs fler äldreboenden, skolor, förskolor och idrottsanläggningar. Investeringarna innebär att låneskulden ökar och för att spara i ladorna så väljer politikerna att sikta på överskott i verksamheten, vilket innebär besparingar. ”Vi kan inte göra som en del andra kommuner och bara gå på i ullstrumporna”, säger kommunalrådet Fredrik Hansson (C) i en Norra Halland-artikel från juli.

Och det är nog en klok hållning för i andra kommuner är läget mer prekärt, exempelvis i min hemstad Motala. Där har det gått så långt att Aftonbladets nya granskningsserie ”När Sverige sviker” inleds med ett nedslag i stan. Lokaltidningen Motala & Vadstena Tidning har skrivit om de ekonomiska problemen under en längre tid, men nu har det även blivit en riksangelägenhet. Inte direkt smickrande för stan.

Det har nämligen gått så långt att kommunen bestämt sig för att sänka innetemperaturen på äldreboenden, för att spara pengar. Nu tillhör inte jag den grupp av människor som fryser i första taget, men att sänka temperaturen för de äldre känns som en panikåtgärd. Ska det verkligen behöva vara så i vårt land? Jag tycker det är skamligt. Spara på något annat än de gamla. Det kan väl ändå inte vara rimligt att behöva sitta och frysa på ålderns höst. Skäms på er!

Men jag hoppas nu inte att jag väckt någon knasig idé hos politikerna om att frysa ut de äldre i Kungsbacka med omnejd. Nej, den här Motala-modellen är absolut inget gott exempel att ta efter. Brrr.

Trevlig helg på er.