Annons

Skål för ordningsstadgan

Känner du en tvingande lust att slå dig ner på Kungsbacka torg med en okopplad hund och ett glas vin i handen? Inga problem. Ordningsstadgan som förbjuder det är fortfarande underkänd av domstolen.
Nyheter | 15 November 2019 19:25

Reporter Kristian Alm och labradoren Rudi S Nilsson.

FOTO: Foto: Josefine Julén

I slutet på förra året beslutade fullmäktige om nya uppdaterade ordningsregler. Det handlar alltså om ett antal bestämmelser som kompletterar ordningslagen, och som varje kommun avgör hur de ska formuleras. Brott mot stadgan kan ge böter. Men reglerna får inte bryta mot lagen, eller vara orimliga. Och det var här Kungsbacka hamnade snett i flera fall.
Det mest uppmärksammade var ”tiggeriförbudet”, eller kravet på polistillstånd för passiv pengainsamling som det kallades.

Hundkoppel

Att definitionen av offentlig plats utökats ställde även till det i en annan paragraf. Det går inte att tvinga hundägare att koppla sina älsklingar på så många platser, slog förvaltningsrätten fast. Allmänna resonemang om hundrädsla räcker inte för att införa ett generellt kopplingstvång för så stora områden.
 
Och så var det alkoholen; att man inte tillåter folk att vandra runt med vinflaskor och ölbuteljer på torg och gator är det normala i kommuners ordningsstadga.
Men ordvalen i paragrafen ställde till det.
I stället för det sedvanliga att det inte är tillåtet med sprit, vin och starköl på utpekade offentliga platser, valde Kungsbacka det heltäckande ordet ”alkohol”. Det skulle man inte gjort.
Det innebär att man till exempel inte kan luncha på en parkbänk med en folköl i handen. Och att ”förbjuda förtäring av drycker som kan köpas i vanliga affärer, t.ex. folköl, lägger ett onödigt tvång på allmänheten och innebär obefogade inskränkningar i den enskildes frihet” slår domen från i somras fast.
 

Strukna

Kungsbacka valde att inte överklaga. Tills vidare är därför några stycken i ordningslagen strukna, och paragraferna om alkohol och hundkoppel är ersatta med texten ”Upphävd genom länsstyrelsens beslut 2018-12-03 och förvaltningsrättens dom 2019-06-04”.
Nu måste en ny stadga tas fram.
– Vi har på tjänstemannanivå börjat titta hur vi kan gå vidare med våra föreskrifter. Det finns i nuläget ingen fast tidplan, säger Lena Knutsson, utredare på kommunledningskontoret.
Så innan byråkratin malt färdigt råder alltså oväntad frihet på Kungsbackas gator och torg. Dock gäller förstås vanliga lagar: berusade personer tas om hand, liksom ohyfsade hundar.
Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Brexit kan påverka ålens framtid

Nyheter I veckan har tiotusentals ålyngel åter planterats ut i lokala vattendrag, och mer är på gång. Men framtiden fö...

Debatt: Ska hälften svälta ihjäl?

Debatt J’ACCUSE! (= Jag anklagar!) (Så inledde Emile Zolà sin artikel i ett stort angrepp på den antisemitiska Dreyfusaffären 1905.) Mycket ...

Polispatrull upptäckte brand av en slump

Blåljus En mindre brand upptäcktes och släcktes av en polispatrull natten till lördagen. Klockan var strax efter ett ...
Annons