Vädret idag
Soligt
12°C
Prognos april 25, 2019
dag
Delvis molnigt med skurar
20°C
 

Seniorerna i ny protest mot badavgifter

Magdalena Sundqvist (S) håller med om att det blir en för stor höjning för de äldre. "Alla måste få möjlighet att aktivera sig". Foto: Daniel Blomqvist

 

Den förväntade höjningen av priserna till Kungsbackas nya simhall är alldeles för stor anser PRO. Men kommunen pekar på att avgiften inte höjts på åtta år.

– Vi har ju inte fått 170 procent höjd pension, kontrar Bo Atterot från PRO Onsala.

 

I dag ligger det rabatterade årskortet för pensionärer på 630 kronor. Förslaget som ligger är att ett årskort i den nya simhallen hamnar på högst 1700 kronor. En höjning med ungefär 170 procent. Det tycker PRO är alldeles för mycket, och har nu lämnat in en protest till kommunen.

– Vi tänker främst på exempelvis änkefruar och andra som redan har en väldigt låg pension. De har ju knappt råd att betala hyran. Och troligen kommer väl p-avgifterna att höjas också, och då blir det ju ännu mer pengar, säger Bo Atterot.

Kärnan i protesten är dels att höjningen av priserna till badet inte i närheten motsvarar höjningen av pensionerna, dels att friskvården bör främjas för att i förlängningen minska belastningen av sjukvården.

 

Ordföranden i Kultur och fritid, Kristina Karlsson (C), tycker dock att det finns fog för höjningen.

– Det är en stor höjning, men det beror på att vi inte höjt priset på åtta år.

 

Men är det inte rimligt det PRO säger?

– Man får se det i förhållande till vad andra får betala. Och när vi inte haft en höjning på så många år så blir det ju ett stort hopp, säger Kristina Karlsson.

 

 

När Norra Halland gör en jämförelse med närliggande kommuner kan konstateras att de föreslagna priserna till den nya simhallen ligger någorlunda i linje med vad andra simhallar tar i badavgift. På Valhallabadet i Göteborg kostar ett årskort för pensionärer 1470 kronor. Vattenpalatset i Lerum har en avgift på 149 kronor i månaden på autogiro, vilket blir 1788 kronor på ett år. Veddige simhall har inget särskilt pris för seniorer. Där ligger ett vuxenkort på 1750 kronor.

 

Socialdemokraten Magdalena Sundqvist hör dock till de politiker som anser att de föreslagna priserna till den nya simhallen är alldeles för höga.

– Absolut. En viss höjning är helt motiverad – vi kommer att få ett fantastiskt badhus. Men nivåerna är inte rimliga. Dels får även yngre betala mer, och det främjar inte sim- och vattenvana hos unga. Och årskorten för pensionärer höjs med nästan det tredubbla, säger hon.

Enligt Magdalena Sundqvist hamnar skattenotan på ungefär 6000 kronor per invånare för det nya badhuset.

– Och då måste alla kunna få vara med och ta del av utbudet. Vi måste främja möjligheten att få aktivera sig. För äldre kanske det inte funkar att ge sig ut och springa, däremot är det enklare att röra sig i vatten. Vi måste tänka om här och se till att vi får med alla grupper, säger Magdalena Sundqvist.

 

 

 

 

Daniel Blomqvist
Reporter daniel.blomqvist@norrahalland.se 0300-521363

TYCK TILL: Kommentera artikel

Kommentera detta inlägg

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

NYHETER

DebattLäs mer >>

ANNONSTYCK TILL:

När nya badhuset invigs höjs biljettpriset kraftigt. Rätt eller fel?

Visa Resultat

Loading ... Loading ...

Diskutera TYCK TILL

Kommentera

DET HÄNDERLäs mer >>

Onsdag 24 april

kl 11–13 Seniorsimning i Kungsbacka simhall tillsammans med träffpunkterna.

Kl 13.15–16 City träffpunkt: sticka, pyssla, spela, prata, fika.

kl 12–13 Digital hjälp för seniorer på Fyren.

Kl 16.30–17.30 Språkcaféet i Kaffebaren. Kom och prata italienska och tyska. Drop-in. Arr: Marina Abate Harvey.

Kl 17–18 Tyst afterwork i Varlakyrkan.

Kl 18.30 Blomsterprakt i Kungsbacka. Temakväll om hur man får...

Läs Mer

Så här funkar eNH!