HANDBOLL 2021-02-23 KL. 20:32

En succékantad afton

Glädjevrålet fick vänta – men till slut kom det. När HK Aranäs ställdes mot väggen var det kanterna som klev fram. Rasmus Thorbjörnsson har varit en av ligans främsta – nu har han fått en lekkamrat.

Om Toni Johansson profetia slår in är det HK Aranäs som får jubla.

Tobias Johnsson förstörde Helsingborgsanfallet, Philip Jonsson slog passningen och Rasmus Thorbjörnsson skrev in sig i målprotokollet. Efter två minuter hittade Johan Wallin ut till Tobias Svantesson på vänsterkanten. Avslutet satt i bortre hörnet. HK Aranäs två kantspelare hade presenterat sig – det var även de som avgjorde ödesmatchen.

Rasmus Thorbjörnsson visade att missarna mot Guif bara var en plump i protokollet. I Skåne var han omutlig från start. Från en obefintlig vinkel lobbade han via stolpen in sitt femte mål på fem försök. Det var bortaledning 11–10.

– Den var väldigt svår att få in. Men jag visste att deras målvakt inte ville ha kantskott, det är hans svaghet. Vi sa innan att vi skulle hoppa in på alla kantlägen.

Inte ett missat skott

På motsatt kant hade Tobias Svantesson hittat sitt avslut. Det bortre hörnet var ledig. I första satte han tre av tre.

– Det kändes som att de släppte lite på kanterna. Vid första läget tänkte jag bara kolla vad målvakten gjorde. Han öppnade upp i bortre hörnet, då var det bara att skjuta där.

20-åringen satte samtliga i bortre hörnet. I upptakten av den andra halvleken satte han sitt fjärde för dagen. och avslutade som hundraprocentlig. Svantesson har nu två missade avslut på 19 försök och tre matcher.

– Det är alltid skönt att ha en sådan känsla inför de avgörande matcherna.

– Det är kul att han också har kommit igång och det är viktigt för laget. I vissa andra matcher kan motståndarna flytta över allt på min kant, det kan de inte göra nu. Det är skönt, då får jag fler lägen, säger kantkollegan på högerkanten Rasmus Thorbjörnsson.

Tog kommandot

Efter paus kopplade gästerna greppet. Rasmus Thorbjörnsson skickade in 22–18 från sjumeterslinjen. Men det var långt ifrån över. Med elva minuter kvar sneglade lagkaptenen Tobias Johnsson upp på resultattavlan. Det var bara ett mål som skiljde.

När det återstod mindre än två och en halv minut svepte Gustaf Hallén ut en passning till högersexan. Rasmus Thorbjörnsson hoppade upp.

– Jag tänkte att nu får jag byta skott och sätta den i närmsta hörnet.

27–24 till HK Aranäs.

– Jag trodde det var spiken i kistan, säger tiomålskytten.

Dramatiskt – som vanligt

Helsingborg grupperade ut försvaret, HK Aranäs bjöd på misstag. Under säsongen har de haft ledningar som försvunnit under slutskedet. Hemmalaget var ett mål efter med 25 sekunder kvar. Jerry Hallbäck kastade in ett timeout-kort med 15 sekunder kvar. Det borde ha kommit tidigare, kände tränaren.

Mot såväl Önnereds HK som HK Varberg brände Kungsbackalaget skottet i slutsekunderna och bjöd in motståndarna. Med sju sekunder kvar tog matchens kanske kallaste spelare, Gustaf Hallén, läget. Han pallade trycket.

Den rafflande bottenstriden fortsätter. HK Aranäs har två matcher kvar – mycket talar för att det behövs två vinster.

Är det roligt eller jobbigt att spela i det här läget?

– Kul! Vi har inget att förlora, säger Thorbjörnsson.

En plats i handbollsligan.

– Det var ingen som trodde på oss innan säsongen. Det är ingen som skulle höja på ögonbrynen om vi åkte ut.

Tobias Svantesson satt på en avbytarstol efter matchen. Bakom ryggen lös segersiffrorna 28–26.

– Vi hade en del tekniska fel men när det väl gällde så gjorde vi vad som krävdes. Det enda vi kom hit för att göra var att ta två poäng.

Uppdraget utfört, signerat kantspelarna.