En SD-politiker i Kungsbacka döms till böter för att ha struntat i mönstringen – ett agerande som strider mot partilinjen i frågan om allmän värnplikt.Det var kring jul 2017 som SD-politikern, som har flera uppdrag i kommunen, fick reda på att han ett knappt halvår senare skulle mönstra vid Rekryteringsmyndighetens prövningsenhet i Malmö. Han bekräftade att han hade fått kallelsen. Senare under våren sköt han upp tiden för mönstringen, men uteblev sedan helt. Han angav hälsoskäl som motivering men skickade inte in något läkarintyg i tid.


Rekryteringsmyndigheten anser att han inte hade giltiga skäl att utebli och politikern åtalades efter att myndigheten gjort en anmälan till Åklagarmyndigheten. Nu har politikern dömts till 500 kronor i böter av Varbergs tingsrätt för brott mot lagen om totalförsvarsplikt.


SD-politikern nekar till brott och sa i rätten att han har gjort vad han har kunnat för att fixa läkarintyget i tillräckligt god tid. Han sa också att han hade svårt att hitta ett lämpligt tåg till Malmö för att han skulle hinna fram.
Tingsrätten anser att han har haft tillräckligt med tid för att skicka in ett läkarintyg i tid och att det varit hans ansvar att ordna lämplig transport till mönstringen.


Alla kvinnor och män som har fyllt 18 år omfattas av totalförsvarsplikt och några tusen kallas varje år till mönstring. Men Sverigedemokraterna vill gå längre än så – partiet vill att värnpliktsystemet aktiveras och att samtliga unga män och kvinnor mönstras.


”I samband med mönstringen bör en tredygnskurs genomföras i syfte att lära ut grundläggande överlevnad samt att få en första kontakt med uniform och personlig soldatutrustning”, skrev partiet om värnplikt på sin hemsida ett par veckor före valet.


Domen kan överklagas fram till den 25 februari.


Norra Halland har sökt SD-politikern.