Vädret idag
Molnigt
8°C
Prognos mars 21, 2019
dag
Skurar
9°C
 

SD-politiker inför rätta – struntade i mönstringen

En SD-politiker i Kungsbacka struntade medvetet i att komma till mönstringen – ett agerande som strider mot partiets hållning i frågan om allmän värnplikt. Nu har han åtalats och riskerar böter.

 

Strax efter jul i fjol kallades politikern till mönstring vid Rekryteringsmyndighetens prövningsenhet i Malmö. En dryg månad senare bekräftade han att han fått kallelsen. Senare under våren sköt han upp tiden för mönstringen, men uteblev sedan helt från den avtalade tiden. Som motivering angav han hälsoskäl och i mejl förklarade han att ”inte skulle platsa” och att det därför vore slöseri med skattepengar. Rekryteringsmyndigheten meddelade att han ändå skulle komma och att han skulle bli undersökt av läkare på plats. Först den dag han skulle mönstra skickade han in ett läkarintyg. Rekryteringsmyndigheten anser att han inte har haft giltiga skäl för att utebli och gjorde därför en anmälan till Åklagarmyndigheten. Nu åtalas han alltså, misstänkt för brott mot lagen om totalförsvarsplikt.

 

Sedan i fjol omfattas alla kvinnor och män som har fyllt 18 år av totalförsvarsplikt. Några tusen kallas årligen till mönstring varje år. Sverigedemokraterna vill gå längre än så – partiet vill att värnpliktsystemet aktiveras och att samtliga unga män och kvinnor mönstras.

”I samband med mönstringen bör en tredygnskurs genomföras i syfte att lära ut grundläggande överlevnad samt att få en första kontakt med uniform och personlig soldatutrustning”, skrev partiet om värnplikt på sin hemsida ett par veckor före valet.

 

SD-politikern riskerar nu 500 kronor i ordningsbot och en prick i belastningsregistret. I början av oktober rapporterade TT att Rekryteringsmyndigheten sedan de nya reglerna trädde i kraft hade anmält 150 ungdomar till Åklagarmyndigheten på grund av att de uteblivit från mönstringen. Framöver kan det bli högre böter för den som uteblir – en ny, högre praxis är nämligen på gång.

– Åklagarmyndigheten anser att beloppet 500 kronor är ett för lågt belopp ställt i relation till andra bötesbelopp, säger Johan Bülow som arbetar på Åklagarmyndighetens utvecklingscentrum i Malmö till Norra Halland.

 

Norra Halland söker SD-politikern för en kommentar.

 

Skaffa Norra Hallands app här

Nils Jönsson
Reporter nils.jonsson@norrahalland.se 0300-52 13 58

TYCK TILL: Kommentera artikel

Kommentera detta inlägg

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

NYHETER

DebattLäs mer >>

ANNONSTYCK TILL:

Spelreklamen svämmar över. Borde den regleras mer?

Visa Resultat

Loading ... Loading ...

Diskutera TYCK TILL

Kommentera

DET HÄNDERLäs mer >>

Tisdag 19 mars

kl 9–15 Gällinge träffpunkt för seniorer i Gällinge församlingshem. 

Kl 9.30–11.30 Öppen förskola i Varlakyrkan. För barn 0-5 år i vuxens sällskap.

Kl 10.30–13 Stickcafé i Kuggaviksgården, Åsa. Arr: Kungsbacka hemslöjdsgille. 

Kl 12 Sång till lunch i Släps kyrka med manskören Gubbröra under ledning av Maria Blåberg. Därefter lunch i församlingshemmet.

 Kl 12–13. Tisdagsträff i Varlakyrkan,...

Läs Mer

Så här funkar eNH!