"Det handlar om att ge och ta. Det finns massor med andra poster som är intressanta givetvis", säger Stefan Jägnert. ArkivfotoDiskussionerna om hur de politiska posterna ska fördelas har dragit i gång. I veckan har bland annat Moderaterna och Sverigedemokraterna träffats.Kommunstyrelsens ordförande Hans Forsberg (M) är den som leder förhandlingarna om maktfördelningen för Alliansens räkning. I veckan träffade han SD i ett första möte efter valet för att sondera terrängen.


– Vi hade ett bra möte om hur fördelningen ser ut utifrån valresultatet och vilka alternativ som finns. Vi kommer att kontakta och prata med flera partier, med de som vill, och så får vi se vart det leder, säger SD-ordförande Stefan Jägnert.


Valresultatet gör att Alliansen kan styra vidare i kommunen. Men det finns ett antal poster i de olika nämnderna att förhandla om. Och det faktum att SD och S fick lika många mandat i fullmäktige har gjort att frågan om vem som ska tilldelas oppositionsrådsposter har blivit högaktuell.Läs också: Analys: Spelet om kommunalrådenStefan Jägnert räknar inte med några förhandlingsresultat förrän tidigast om två veckor. Han säger att mycket beror på vad det egna och de andra partierna kommer fram till i sina interna diskussioner under de närmaste veckorna.


– Själva förhandlingarna kommer senare, mötet i veckan var mer till för att prata och se var ribban ligger. Jag kan inte gå in på hur vi resonerar just nu, då hade jag förlorat mina jokrar, och kan inte spela ut dem senare.


Ni har jokrar?


– Så skulle man kunna uttrycka det. Hur mycket de är värda återstår att se.


Ert besked tidigare har varit att ni vill ha en oppositionsrådspost om ni får lika många mandat som S. Står det kravet fast, eller är ni beredda att kompromissa?


– Det är klart att vi kan kompromissa. Det handlar om att ge och ta. Det finns massor med andra poster som är intressanta givetvis. Det är ingenting som säger att vi måste ha just oppositionsrådsposten. Vi är öppna för alla kommande förslag, och får sedan värdera de förslag som kommer.Läs alla nyheter om valet härHans Forsberg är förtegen om tisdagens möte med SD.


– Vi pratar med alla, säger Hans Forsberg.


Men ni hade möten med vissa partier under tisdagen?


– Hm. Ja, det har vi. Vi diskuterar med alla, och det här tar några veckor, det är inget man gör snabbt, alla vill fundera.


Är ni överens inom Alliansen?


– Nej, det är vi inte. En del har ju gått bakåt och en del framåt.


Är ni överens inom Moderaterna?


– Ja, det är jag! Haha, jo, vi har en linje.


Du tänker i alla fall sitta kvar som kommunalråd?


– Ja, det tänker jag.


Centerpartiet gick framåt och Liberalerna har samma resultat, så Fredrik Hansson och Ulrika Landergren borde ju också sitta kvar?


– Som sagt, jag vill inte prata om detta, det måste du förstå.Nils Jönsson


Kristian AlmSkaffa den digitala versionen av papperstidningen här